Budošan: NIS ne može više biti povlašćen

"Nadamo se da nadležne eventualno odustajanje od Turskog toka neće iznenaditi kao odustajanje od Južnog toka"

30. nov 2015

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan izjavio je danas da je vreme da se na Naftnu industriju Srbije (NIS) počne primenjivati aktuelno i važeće zakonodavstvo Srbije u pogledu visine rudne rente, zbog neizvesnosti u vezi sa izgradnjom Turskog toka.

Budošan je za Radioteleviziju Vojvodine rekao i da su se odmah po odustajanju od Južnog toka stekli uslovi za primenu važećeg zakonodavstva na NIS, jer je to jedan od tri projekta iz Sporazuma između Srbije i Rusije, kojim je uslovljeno da se na NIS primenjuje staro zakonodavstvo, odnosno niži porezi, a samim tim i tri odsto rudne rente.

Prema njegovim rečima, odluku o tome da li će se na NIS primenjivati aktuelno zakonodavstvo mogu da donesu samo resorno ministarstvo i Skupština Srbije.

“Stav pokrajinskog sekretarijata je jasan: na NIS bi trebalo da se primenjuju zakoni koji su na snazi, jer na taj način nema povlašćenih. NIS neće biti u monopolskoj poziciji i stvoriće se zdraviji uslovi na energetskom tržištu, a budžet Srbije će prihodovati daleko više sredstava od poreza, za koja je sada oštećen“, zaključio je Dragan Budošan.

On je ocenio da je “velika nepravda” to što se u Vojvodini vrši skoro sva eksploatacija nafte i gasa, a što resorni sekretarijat, Pokrajinska vlada i Skupština Vojvodine nemaju nikakve nadležnosti po tom pitanju.

Dodao je da je u ovom trenutku rano za pretpostavke kakav će ishod imati situacija između Rusije i Turske i ocenio da će najnovija dešavanja sigurno prolongirati izgradnju Turskog toka, pa je to razlog više da se na NIS počne primenjivati važeće zakonodavstvo Srbije.

„Mi se nadamo i da nadležni u Ministarstvu rudarstva prate dešavanja i da nas eventualno odustajanje od Turskog toka neće iznenaditi kao odustajanje od Južnog toka“, kazao je Budošan.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga