Budimpešta: U slučaju vojvođanskih Mađara autonomija je potrebna

U slučaju Mađara u Srbiji autonomija je mnogo potrebnija nego u slučajevima gde je pristupanje Evropskoj uniji već postala stvarnost

06. okt 2013

U slučaju vojvođanskih Mađara autonomija je mnogo potrebnija nego u slučajevima manjina na teritoriji zemalja Evropske unije – rečeno je u subotu u Budimpešti na konferenciji o nacionalnoj politici, održanoj sa učešćem Fidelitasa (omladinske organizacije vladajućeg Fidesz-a) i omladinskih organizacija Mađara u susednim zemljama. Političar iz redova demohrišćana, član Evropskog parlamenta Laslo Šurjan istakao je na konferenciji da odnos Mađarske sa susedima ne bi trebalo da bude zavisan od brzo promenljive politike, već te odnose treba popuniti sadržajima. Prema izveštaju mađarske agencije MTI, na konferenciji je istaknuto da matica ima obaveza prema svojim manjinama u susednim zemljama, ali te interese treba da ostvari na način koji ne ugrožava interese susednih nacija.

Izvršni potpredsednik Fidelitasa Laslo Berec istakao je da je cilj konferencije, između ostalih, da se pokaže da o životu mađarskih zajednica van matice može da se govori bez agresivnosti i bez koncentrisanja na istorijske nepravde, ali da se prošlost ipak ne zaboravi.

Govoreći o procesu stvaranja autonomije, direktor Istraživačkog centra za nacionalnu politiku Zoltan Kantor izneo je pozitivne i uspešne primere, dok je istraživač u Fondaciji „Sazadveg“ Vajk Farkaš istakao da sredstvo samoopredeljenja može da bude autonomije, koju treba popuniti sadržajima „da ne bi postala igračka u rukama vlada“ i time ne bi postala stalni izvor konflikata. Što se pravnog aspekta autonomije tiče, profesor međunarodnog prava Tamaš Adanj izneo je mišljenje da u slučaju autonomija međunarodno pravo poznaje samo preporuke, i nije sigurno da „teritorijalna autonomija predstavlja dobro rešenje u svim slučajevima“. „U slučaju Mađara u Srbiji autonomija je mnogo potrebnija nego u slučajevima gde je pristupanje Evropskoj uniji već postala stvarnost“ – rekao je profesor Tamaš Adanj.

(Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga