BUDIMIR LONČAR: Menjanje granica na Balkanu imalo bi domino efekat

"Svako menjanje granica bi imalo posledice na stanje u celom regionu"

11. apr 2019

Poslednji šef jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar u Pressingu na N1 je poručio da na Balkanu ne bi trebalo da bude novih granica. „Menjanje granica na bilo kom delu prostora bivše Jugoslavije imalo bi domino efekat“, ocenio je Lončar.

N1: U poslednje vreme se insistira na razgraničenjima, dogovoru Srbije i Kosova oko granice – a kako se može to reflektovati na BiH?

„To je značajno pitanje, sigurno da bi menjanje granica na bilo kom delu prostora bivše Jugoslavije imalo domino efekat – odnosno lančano kretanje ka jednom otvaranju Pandorine kutije. Najbolje bi bilo da se ne menja nikakva teritorijalna situacija“, kazao je Lončar.

„Smatram da ovo što pregovaraju Kosovo i Srbija nije dobro i mislim da to nije realno. Ne verujem da će se i ostvariti. Najbolje bi bilo da Kosovo i Srbija nađu rešenje na drugi način, a to jeste, da se ojača pozicija srpske manjine u samom Kosovu. Drugo, da se ojača zaštita albanske manjine u Srbiji u skladu sa ljudskim pravima i onim što čini jednu manjinu, da se oseća sigurno i ravnopravno“, poručio je gost N1.

On je kazao da bi poželjno bilo da verski objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nađu novu zaštitu, kao što postoji Sveta gora u Grčkoj. Naravno, dodao je, da se skinu sankcije.

„Da li će jedna drugu priznati – to nije toliko važno koliko je važno da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije. Svako menjanje granica bi imalo posledice na stanje u celom regionu, posebno u Bosni i Hercegovini i preduslova da se prevaziđe situacija nepoverenja koja se održava na ravnoteži mržnje“, poručio je.

N1: Dodik pominje otcepljenje Republike Srpske. Postoji li opasnost da Srbija i Hrvatska sebe „namire“ preko BiH?

„To su nekada bile tendencije, gorko iskustvo i nova stvarnost neće nas tim putem voditi“, izjavio je Lončar.

S druge strane, pojedini „mrzitelji“ BiH govore da ako nije mogla preživeti Jugoslavija – ne može ni BiH, koja se često naziva „Jugoslavija u malom“?

„Jugoslavija je propala, završila svoj vek upravo na tome šta bi trebala biti pouka za BiH. To je da demokratija dublje sraste sa bićem BiH u celini. BiH nije samo zajednica tri entiteta, ona je bila društvo. Imalo je to društvo i svoj humor, literaturu, jezik. Pravi se veštačka razlika između bosanskog, hrvatskog i srpskog. To je faza podgrevanja nepoverenja. Vučić je dao izjavu da Srbija nema pretenzije prema BiH, niti prema bilo kojoj zemlji. To je pozitivno, a ne znam koliko će se to držati kao aktuelna poruka“, ocenio je Lončar.

„Mislim da raspad Bosne nije moguć, opasno je da to bude kamen spoticanja između Srbije i Hrvatske i između BiH drugih zemalja. Bolje bi bilo da Srbija i Hrvatska shvate da je Bosna jedan od mostova njihove saradnje. Ne mislim da ima opasnosti, to bi značilo ugrožavanje mira u Evropi. Koliko god da ima razlika i suprotnih tendencija, koliko god je situacija u Evropi nepovoljna – niko se ne bi usudio na prostoru gde su se vodila dva rata, neće se voditi“, kazao je bivši jugoslovenski ministar.

(Tekst i foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga