Buden: Fašizam je sada vidljiviji, ne samo u Hrvatskoj

Devedesete su imale neku perspektivu izlaska, nekakvo svetlo je, barem u glavama, bilo na kraju tog tunela. Međutim, sada nema svetla na kraju tunela

25. nov 2013

Filozof Boris Buden izjavio je večeras, povodom proustaških incidenata na hrvatskim fudbalskim terenima, da „fašizam nije ništa novo, niti je samo hrvatski“.

„Fašizam nije ništa novo, niti je samo hrvatsko. Reč je samo o tome da je on sada vidljiviji i da ide celim frontom. Situacija se zaoštrila, ne samo u Hrvatskoj nego općenito“, rekao je Buden za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je to samo najvidljivije i najoštrije, a reč je generalno o ofanzivi nove desnice, koja u Hrvatskoj izaziva situaciju koja podseća na devedesete godine prošlog veka.

„Ali, jedna je stvar jako dobra: Hrvatska je pukla, Hrvatska se raspala i u Hrvatskoj je došlo do jednog generalnog konflikta, to je otvorena rana koja se više ne da zalečiti i to je ono što je najpozitivnije. A tako treba i u Srbiji. Ne treba lečiti otvorenu ranu, već treba ići u otvoreni sukob sa tim snagama“, ocenio je Buden.

Dodao je da ne samo da su se devedesete godine vratile, nego su danas i puno opasnije. „Devedesete su imale neku perspektivu izlaska, nekakvo svetlo je, barem u glavama, bilo na kraju tog tunela. Međutim, sada nema svetla na kraju tunela“, ocenio je Buden.

Prema njegovim rečima, i desnica, i hrvatska levica, i sve parlamentarne stranke imaju jednu te istu politiku kada je reč o neoliberalnoj transformaciji društva.Arkzin2

„One se svađaju oko ćirilice i oko definicije braka, a istovremeno su u Hrvatskoj prošle sedmice povećali satnicu za radnike na 60 sati nedeljno, poslodavci imaju pravo da otpuštaju trudnice. Niko se zbog toga nije uzbuđivao, a pogotovo to što se naziva levicom a što u stvari podržava te neoliberalne promene“, kazao je Buden.

Boris Buden je večeras u Novom Sadu učestvovao na tribini „Arkzin u Novom Sadu“, koja je bila posvećena „jednokratnom povratku“ antiratnog magazina „Arkzin“, koji je izlazio u Zagrebu, devedesetih godina prošlog veka. Buden (1958) je filozofiju završio u Zagrebu, a živi i radi u Berlinu.

U Novom Sadu je održana i izložba „Šta je Arkzin“ (Was ist Arkzin).

Tribinu i izložbu organizovali su novosadski Centar za nove medije kuda.org i Multimedijalni institut iz Zagreba, u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i uz podršku Zavoda za kulturu Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Fondacije za otvoreno društvo, Evropske kulturne fondacije i Galerije SULUV.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga