Brojne Tunižanke nepismene i nezaposlene

Nedavna studija Vlade iznijela je zabrinjavajuće podatke o pismenosti žena i njihovoj finansijskoj samostalnosti

15. mar 2014

Tunis se decenijama smatra jednom od najnaprednijih arapskih zemalja kada je riječ o pravima žena.

Ta država je među prvima ukinula prisilne brakove, uvela minimalnu dob za stupanje u brak i zabranila poligamiju. Međutim, nedavna studija Vlade Tunisa iznijela je zabrinjavajuće podatke o pismenosti žena i njihovoj finansijskoj samostalnosti.

Život Tunižanke Hayat Saidany postao je naročito težak nakon smrti njenog muža. Nepismena i nezaposlena, sama mora prehraniti petoro djece.

„Muž mi je radio kao građevinski radnik. Nije mi ostavio novac kojim bih mogla izdržavati djecu. Sama im moram osigurati školski pribor i odjeću. Samo želim odgojiti i obrazovati djecu“, kaže.

Raniya je njena najstarija kćerka. Iako maloljetna, dijeli kućne obaveze i odgovornosti s majkom. Vrijeme predviđeno za učenje provodi prikupljajući drva za ogrjev.

„Prije nego što odem u školu pomažem majci u brojnim obavezama. Perem suđe, pospremam kuću i donesem drva za kuhanje“, govori Raniya.

Klauzula o jednakosti

Tunis slovi za jednu od najnaprednijih arapskih zemalja kad je riječ o ženskim pravima. Međutim, prema rezultatima nedavne studije, koju je provelo Ministarstvo za ženska i porodična pitanja, navodi se da je u ruralnim područjima 32 posto žena nepismeno, dok ih svega 19 posto ima vlastite izvore primanja.

Studija je zabrinula brojne aktivistice za prava žena. Međutim, Tunis je u političkoj tranziciji i malo se pažnje posvećuje tim pitanjima. Nedavno usvojeni Ustav uveo je klauzulu koja garantira rodnu jednakost u zakonodavnoj skupštini, kao i zaštitu žena od nasilja u porodici.

Hayat je samo jedna od žena u selu koja se suočava s takvim poteškoćama. Zbog teritorijalne izoliranosti, slabe su prilike da će im bilo ko iz Vlade njihove zemlje priteći u pomoć.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga