Broj migranata u Vojvodini će se uvećati zbog izgradnje ograde

Situacija je za sada pod kontrolom

21. jul 2015

Kako gradnja ograde na granici sa Mađarskom bude odmicala, tako će se povećavati broj migranata na severu Vojvodine, rečeno je na današnjoj sednici Odnbora za bezbednost Skupštine Vojvodine.

Pošto je realno očekivati da će broj migranata na severu Vojvodine biti višestruko uvećan, potrebno je za njihovo zbrinjavanje što hitnije mora pronaći neko trajnije rešenje, rečeno je na sednici Odbora za bezbednost.

Ocenjeno je da talas migranata bezbednosnu situaciju u Vojvodini čini složenijom, ali je za sada sve “pod kontrolom”.

Pošto je Kanjiža na najvećem udaru priliva migranata iz Sirije, Pakistana i Avganistana, sutra će u taj grad biti dopremljeni kontejneri za hitan prihvat žena sa malom decom, kao i za povređene i bolesne kojima je neophodna pomoć.

Predsednik opštine Kanjiža Mihalj Bimbo rekao je da su migrantima na visokim temperaturama najpotrebniji flaširana voda i dezinfekciona sredstva i dodao da kroz taj grad dnevno prođe između hiljadu i dve hiljade migranata.

“Oni svi preko dana dođu i uveče idu preko granice. Ne zadržavaju se dugo u Kanjiži“, rekao je Bimbo.

Predstavnici institucije Pokrajinskog ombudsmana kazali su na sednici da, bez obzira na veliki protok izbeglica, cela mreža institucija dobro funkcioniše, i dodali da su na terenu uočili visok stepen poštovanja ljudskih prava migranata, ali i dobar odnos sa lokalnim stanovništvom.

„Stanovništvo razume njihovu muku i shvata da se ne radi o samovolji ili nekakvoj pukoj želji za avanturizmom, već da je nužda i da su ih ratne okolnosti naterale da menjaju prebivalište“, rekao je zamenik Pokrajinskog ombudsmana Stevan Arambašić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga