Brodić za lutke najbolja predstava na Pozorju

Najviše Sterijinih nagrada, u šest kategorija, dobila je predstava “Pomorandžina kora” Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház)

04. juna 2010

Sterijina nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi “Brodić za lutke” Milene Marković u režiji Aleksandra Popovskog i u izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, saopštio je jutros žiri 55. Sterijinog pozorja.
I Sterijina nagrada Okruglog stola 55. Pozorja za najbolju predstavu pripala je predstavi “Brodić za lutke”.
Najviše Sterijinih nagrada, u šest kategorija, dobila je predstava “Pomorandžina kora” Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), u režiji Kokana Mladenovića.
Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Maji Pelević, za tekst predstave “Pomorandžina kora”.
Sterijina nagrada za režiju pripala je Paolu Mađeliju za režiju predstavu “Barbelo, o psima i đeci” po tekstu Biljane Srbljanović, u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavela (Gavella)  iz Zagreba.
Sve tri odluke žiri je doneo većinom glasova, navodi se u saopštenju.
Sterijinu nagradu za najbolju glumicu dobila je Barbara Cerar za uloge u predstavi “Brodić za lutke”, a za najboljeg glumca Aron Balaž za ulogu u predstavi “Pomorandžina kora”. Te odluke žiri je doneo jednoglasno.
Nagrade za najbolje uloge dodeljene su i Nebojši Iliću iz Ateljea 212 za ulogu u predstavi “Čekaonica” i Andrei Jankovič za ulogu u predstavi “Pomorandžina kora”. Te odluke žiri je doneo većinom glasova.
Sterijinu nagrada za scenografsko ostvarenje žiri je dodelio Mariji Kalabić za predstavu “Pomorandžina kora”, za kostimografiju Marini Sremac za istu predstavu, za
scenski pokret Andreji Kulešević, takođe za “Pomorandžinu koru”.
Specijalnu Sterijinu nagradu za autorski projekat dobio je reditelj “Čekaonice” Boris Liješević.
Nagrade iz Fonda “Dara Čalenić” za najbolju mladu glumicu i mladog glumca dobili su Jelena Petrović za ulogu u predstavi “Drama o Mirjani i ovima oko nje” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Srđanu Sekuliću za ulogu u “Banović Strahinji”, subotičkog Narodnog pozorišta.
Predsednik žirija ovogodišnjeg Pozorja bio je scenograf Geroslav Zarić, a u žiriju su bili i glumica Đurđija Cvetić, dramski pisac iz Hrvatske Jasen Boko, reditelj Dušan Petrović i dramski pisac Filip Vujošević.
Na 55. Sterijinom pozorju ukupno je izvedeno 28 predstava, od kojih je 12 u takmičarskoj konkurenciji u selekciji nacionalne drame, pet u međunarodnom programu, a 11 u okviru Pozorja mladih.
Sterijino pozorje biće zatvoreno večeras, svečanom dodelom nagrada i predstavom “Zagrebački pentagram” u režiji Paola Mađelija i u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.
(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga