Britanski Parlament odbacio Kameronova pravila za referendum

Donji dom britanskog Parlamenta odobrio je jutros održavanje referenduma do kraja 2017. godine o ostanku zemlje u EU, ali je juče odbacio plan Vlade o pravilima za nastupe ministara tokom kampanje

08. sep 2015

Donji dom britanskog Parlamenta odobrio je jutros održavanje referenduma do kraja 2017. godine o ostanku zemlje u EU, ali je juče odbacio plan Vlade o pravilima za nastupe ministara tokom kampanje.

Britanski premijer Dejvid Kameron pretrpeo je poraz u Parlamentu, pošto su se evroskeptični članovi njegove Konzervativne stranke udružili sa opozicionim poslanicima i odbacili predložena pravila za predstojeći referendum.

To je Kameronov prvi poraz u Parlamentu od kako je pobedio na opštim izborima u maju tesnom većinom, navodi Rojters.

Poraz u Predstavničkom domu, gde Kameron ima većinu od samo 16 poslanika, ukazuje da se britanski premijer suočava sa problemom da sopstvene konzervativce, evroskeptike, drži pod kontrolom uoči referenduma.

Vladin plan da ograniči primenu propisa po kojima je ministrima zabranjeno da u izbornoj kampanji daju izjave koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, odbačen je sa 312 glasova protiv. Plan Vlade podržalo je 285 poslanika, što je bilo nedovoljno za njegovo usvajanje.

Evroskeptici su se udružili sa poslanicima iz Laburističke partije, najjače opozicione stranke, i Škotske nacionalne stranke.

Komentarišući rezultate glasanja, ministar spoljnih poslova u senci Hilari Ben rekao je da je Vlada postupila „traljavo“ u vezi sa planovima o referendumu i da je ovo „ponižavajući poraz za Kamerona“.

Konzervativac Oven Paterson rekao je da javnost neće smatrati da je referendum legitiman ukoliko primeti da su njegova pravila nameštena tako da se pomogne jednoj strani i da mnogi neće prihvatiti rezultate takvog glasanja.

Rojters ocenjuje da će poraz prilikom glasanja uz pomoć buntovnika iz sopstvene partije „uključiti alarm“ za Kamerona i poslati signal da među konzervativcima još postoje duboke istorijske podele oko Evrope.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga