Britanski parlament glasao za odlaganje Brexita

Donji dom britanskog parlamenta zasjedao je prvi put subotom od rata na Foklandima 1982. godine

19. okt 2019

Britanski parlament odlučio je u subotu da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu koji su nedavno postigli London i Brisel o Brexitu, a ta odluka bi mogla da primora premijera Borisa Džonsona da od Evropske unije zatraži novo odlaganje istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji koji je predvidjen za 31. oktobra.

Predsjedavajući Donjeg doma John Bercow odabrao je dva amandmana, piše BBC, a poslanci su već na glasanju za prvi, amandman Olivera Letwina, odlučili glasati za odlaganje.

Iako je i njegova prethodnica, Theresa May, ranije postigla sporazum sa EU, kojeg je parlament odbacio tri puta, nakon čega je ona dala ostavku, ostavljajući prostor za Johnsona da bude odabran za novog premijera, današnje glasanje posmatra se kao historijski događaj nakon kojeg će London ili izaći iz EU ili pasti u još dublju krizu, pišu agencije.

Za odobravanje sporazuma, Johnsonu je bilo potrebno 320 od 650 glasova parlamenta.

Donji dom britanskog parlamenta zasjedao je prvi put subotom od rata na Foklandima 1982. godine.

Poslanici su raspravljali o sporazumu koji je Johnson dogovorio sa liderima EU u četvrtak, 17. oktobra.

Opozicione stranke i Johnsonovi saveznici iz Sjeverne Irske već su odbacili tekst, ali su premijer i njegov tim proveli proteklih 48 sati frenetično pokušavajući da dobiju podršku poslanika, navodi AFP.

„Nema boljeg ishoda od ovoga koji ja zagovaram“, rekao je Johnson sinoć za BBC, ističući da je to fantastičan sporazum za Britaniju.

Britanski premijer je ranije više puta ponovio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra sa sporazumom ili bez njega.

EK: London da što pre informiše Brisel o narednim koracima

Velika Britanija što prije mora da obavijesti Evropsku komisiju o svojim narednim koracima, nakon što danas nije došlo do ključnog glasanja o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu, saopšteno je iz ove komisije.

„Evropska komisija primila je na znanje kako je proteklo glasanje u britanskom parlamentu po pitanju Letvinovog amandmana, što znači da danas poslanici nisu glasali o samom sporazumu“, objavila je portparolka Komisije Mina Andreeva na Tviteru.

Ona ističe da britanska Vlada sada mora da obavijesti EU o narednim koracima što je prije moguće.

Britanski parlament usvojio je danas amandman kojim se odlaže glasanje o sporazumu o Brexitu koji je predložio premijer Boris Džonson.

Prema takozvanom Letvinovom amandmanu, Donji dom parlamenta može da se uzdržava od glasanja za Džonsonov plan sve dok se prethodno sve zakonske mjere za implementaciju tog plana ne izglasaju u samom parlamentu.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga