Britanski izvoz u EU u januaru potonuo 68 odsto

Iako je u tom velikom padu izvoza pandemija odigrala svoju ulogu, veliki udio u padu povezan je s dodatnom papirologijom i graničnim kontrolama nakon što je Britanija prestala da bude dio zajedničkog evropskog tržišta

07. feb 2021

Britanski izvoz u EU pao je u januaru dvije trećine, odnosno 68 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavilo je privatno udruženje za drumski prevoz i operatera za logistiku drumskog teretnog prijevoza (RHA).

Iako je u tom velikom padu izvoza pandemija odigrala svoju ulogu, RHA ukazuje da je veliki udio u padu povezan s dodatnom papirologijom i graničnim kontrolama nakon što je Britanija prestala da bude dio zajedničkog evropskog tržišta, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor RHA Richard Burnett kazao je da je njegova grupacija predvidjela takav razvoj događaja, te da je od britanske vlade tražila da smanji birokratske prepreke i osigura nesmetanu trgovinu nakon Brexita.

„Smatram frustrirajućim da su ministri odabrali da se ogluše na upozorenja industrije i stručnjaka“, kazao je Burnett.

On je ukazao na činjenicu da se brojni kamioni koji dovoze proizvode iz Evrope vraćaju prazni, jer brojne britanske kompanije u ovom trenutku i ne pokušavaju da izvoze u EU. Takođe, na carini je zaposleno samo deset hiljada ljudi, tek petina od broja koji bi prema RHA bio potreban za efikasno kretanje robe i dobara.

Postoji bojazan da će se stanje dodatno pogoršati nakon što Britanija u julu počne s kontrolom uvoza iz EU-a.

Britanija i EU su u decembru postogli sporazum prema kojem za većinu dobara ne postoje carine, ali on ne sprječava uvođenje dodatne papirologije i sanitarne dokumentacije.

(Antena M)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga