- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Britanski izvještaj: Rusija podržava Dodika i paravojne strukture

Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodi se, između ostalog, u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije naslovljenom Global Britain and the Western Balkans.

U izvještaju objavljenom 3. jula piše da su „spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili prazninu nastalu zapostavljanjem Zapadnog Balkana od strane EU-a tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, ponajviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna iskoristiti regionalne probleme i ugroziti regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO“.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije su kazali da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ovaj region „povećano miješanje Rusije na Zapadni Balkan, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine“, koje oni opisuju kao kao „lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja“.

„Rusi dobri u pogoršavanju stvari“

Ministarstvo također naglašava rusku podršku destabilizacijskim aktivnostima političkih lidera u Republici Srpskoj citirajući izvještaje medija s početka 2018. godine „da lokalna policija kupuje duge cijevi“ iz Rusije, podstičući strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

„Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisani i usmeni dokaz. Sir Robert Kuper je rekao: ‘Kao i drugdje, Rusi su veoma su dobri u pogoršavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima’. Tena Prelec je rekla da ‘Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu’. Sličnog je mišljenja Michael Taylor iz Oxford Analytice“, navodi se u Izvještaju.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!