Britanska policija pokrenula istragu protiv Konzervativne partije

Premijer Boris Džonson priznao je da su bili određeni "razgovori" između viših torijevaca i partije "Bregzit", ali je odbacio tvrdnje da su im ponuđene titule lorda, jer "torijevci tako ne funkcionišu"

16. nov 2019

Britanska policija pokrenula je istragu protiv Konzervativne partije posle optužbi lidera partije „Bregzit“ Najdžela Faraža o izbornim prevarama i mahinacijama.

Faraž je rekao da su članovi Konzervativne stranke ponudili članovima njegove stranke pozicije u Domu lordova ako se obavežu da neće ugroziti torijevce na naredim izborima 12. decembra, odnosno da će se povući. On je naveo da je reč o osam članova njegove stranke.

Skotland jard je u međuvremenu pokrenuo istragu u vezi sa najmanje dva slučaja, javlja „Sputnjik“.

Ukoliko se ispostavi da je Faradž bio u pravu, onda će policija moći da deluje protiv konzervativaca na osnovu optužbe za podmićivanje.

Premijer Boris Džonson priznao je da su bili određeni „razgovori“ između viših torijevaca i partije „Bregzit“, ali je odbacio tvrdnje da su im ponuđene titule lorda, jer „torijevci tako ne funkcionišu“.

Poslanik konzervativaca Majkl Gov osudio je Faraža rekavši da su njegove optužbe besmislene.

„Jedini pakt ili dogovor za koji ja znam je onaj prema kome je Džeremi Korbin, lider laburista, rekao da će se saglasiti sa planom škotske liderke Nikole Stardžen za referendum o nezavisnosti Škotske“, rekao je Gov za Radio BBC.

Parlamentarni izbori u Britaniji zakazani su za 12. decembar.

(Srna/N1, Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga