- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Britanska kraljica prvi put prisustvovala sjednici vlade

Britanska kraljica Elizabeta Druga danas je prvi put prisustvovala sjednici vlade, gdje je zauzela mjesto između premijera Dejvida Kamerona i ministra vanjskih  poslova Vilijema Hejga, saopšteno je u britanskoj vladi.

Ovo je prvi put u više od sto godina da jedan monarh prisustvuje sednici vlade, a kraljica sastanku prisustvuje kao posmatrač. Kraljičin otac, kralj Džordž IV posjećivao je ratni kabinet tokom II Svjetskog rata.

Kao vođa države, kraljica obavlja ceremonijalne i formalne dužnosti vezane za upravljanje ali mora da bude neutralna po pitanju politike, iako  formalno uvjek kaže „moja vlada…“.

Prisustvom na sednici simbolično se obeležava njenih 60 godina na prestolu Velike Britanije.

Po završetku sjednice ministar Hejg je iz Downing Streeta ispratio kraljicu Elizbetu.

Teritorija na Antarktiku imenovana po kraljici Elizabeti

Velika Britanija nazvala je dio svoje teritorije na Antarktiku po kraljici Elizabeti Drugoj u čast njenih 60 godina na prestolu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Britanije.

Teritorija veličine 437.000 kvadratnih kilometara, što čini trećinu britanskog posjeda na Antarktiku, dobila je ime Zemlja kraljice Elizabete.

„Ovo je prikladan znak poštovanja na kraju godine Dijamantskog jubileja njenog veličanstva“, navodi se u saopštenju ministra spoljnih poslova Vilijema Hejga.

Kraljica Elizabeta Druga posetila je danas ministarstvo spoljnih poslova po prvi put od 1982. godine. Ovo je njena posljednja službena posjeta u jubilarnoj šezdesetoj godini na prestolu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!