Britanija formira jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

Velika Britanija formirat će jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih lažnih vijesti i pokušati spri…

24. jan 2018

Velika Britanija formirat će jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih lažnih vijesti i pokušati spriječiti širenje kampanja dezinformiranja koje organiziraju druge države, saopćio je glasnogovornik premijerke Therese May.

May je ranije optužila Rusiju za miješanje u izbore, kao i da su njeni državni mediji širili lažne priče i retuširane fotografije u pokušaju da ugroze zapadne institucije, što je Rusija negirala, javio je Reuters.

Rusija je odbacila tvrdnje da se miješala u strane izbore, uključujući referendum o Brexitu 2016. godine i predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama iste godine.

Riječ godine

Glasnogovornik premijerke May nije naveo dodatne informacije o tome kako će jedinica funkcionirati i gdje će joj biti sjedište.

Collinsov rječnik engleskog jezika izabrao je termin „lažne vijesti“ (fake news) za riječ 2017. godine, s obzirom na njegovu sve veću upotrebu, naročito poslije predsjedničke kampanje u SAD-u, kojom su dominirale optužbe za širenje lažnih vijesti.

Frazu je često koristio predsjednik SAD-a Donald Trump u svojim tvitovima, obično kad bi komentirao kritičko izvještavanje medija o njegovim potezima.

On je čak izjavio da je izmislio taj termin.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga