Brisel: Vojvodina kasni sa otvaranjem predstavništva

Vojvodina već „kasni“ sa otvaranjem svog predstavništva, odnosno kancelarije u Briselu, ocenili su…

15. jan 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Vojvodina već „kasni“ sa otvaranjem svog predstavništva, odnosno kancelarije u Briselu, ocenili su sagovornici današnjeg izdanja novosadskog lista „Dnevnik“ iz Komiteta regiona i Evropske komisije.
Oni su naveli da Istra već godinama ima kancelariju u Briselu i da su predstavništva u sedištu Evropske Unije otvorili i Republika Srpska i Kanton Sarajevo.
Kako su naveli, uloga predstavništva neke regije u Briselu je priprema za bolje korišćenje fondova EU, i predstavljanje i isticanje regije, uz stvaranje kontakata sa drugim regionima.
U Komitetu regiona „Dnevniku“ su kazali da su „pravila igre“ i podele nadležnosti između država i regiona vrlo jasne i da nema prostora za spekulacije.
„Postoje vrlo precizne podele nadležnosti i zna se koja ovlašćenja imaju države, a koje regioni. Čak i nemačke pokrajine koje uživaju najveću autonomiju u državama EU, ni na koji način ne mogu da zamene ili predstavljaju Nemačku kao federaciju“, objasnili su sagovornici „Dnevnika“.
Dodali su da regioni ne otvaraju misije ili ambasade – kao što čine države, nego predstavništva ili kancelarije, a njihovi službenici nemaju status diplomata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga