Brisel od SAD traži ukidanje viza za sve članice

Prema novim propisima EU, Brisel može čak da zatraži ponovno uvođenje viza za određene kategorije građana SAD ukoliko Vašington ne izađe u susret ovom zahtevu

06. feb 2014

Evropska unija je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da ukinu vize za građane Poljske, Rumunije, Bugarske, Kipra i Hrvatske. Prema novim propisima EU, Brisel može čak da zatraži ponovno uvođenje viza za određene kategorije građana SAD ukoliko Vašington ne izađe u susret ovom zahtevu. Međutim, tri četvrtine zemalja članica najavilo je da će prilikom ovakvih odluka voditi računa o mogućim posledicama za spoljnopolitičke odnose. Diplomate zemalja koje i dalje imaju vize sa SAD su briselskom EurAktivu rekle da će se ovaj problem ipak rešavati u bilateralnim razgovorima.

Za većinu članica EU obaveza viza za SAD je ukinuta, ali građanima pet članica vize i dalje trebaju. Slična situacija je i sa Kanadom, koja i dalje traži vize za građane Bugarske i Rumunija, dok Australija u teoriji primenjuje jedinstveni sistem za obradu zahteva za vize na sve zemlje EU, ali se najmanje odobrava Bugarima i Rumunima.

U EU je 20. decembra stupio na snagu propis kojim se od zemalja članica zahteva da zajedno rade na pitanjima viza, posebno u slučajevima kada strane zemlje „građane EU podrvrgavaju neujednačenom tretmanu“.

Tim propisima Komisiji je dato zeleno svetlo da privremeno suspenduje bezvizne režime stranim zemljama ukoliko ne ukinu zahteve u pogledu viza. Propis je donet na inicijativu Evropskog parlamenta, koji je 2012. godine sastavio listu zemalja koje i dalje traže izdavanje viza za članice EU. Poslanici Evropskog parlamenta su osnov za takav propis našli u Lisabonskom sporazumu koji je stupio na snagu 2009. godine, tumzčeći da on traži jednak tretman za sve zemlje članice u viznoj politici i da pruža osnov za traženje recipročnosti u pogledu viza sa SAD.

Evropska komisija je upozorila da bi EU mogla da uvede i vize za američke diplomate ukoliko se problem ne reši u roku od šest meseci.

To, međutim, nije verovatno budući da se veliki broj članica EU još kada je propis donošen u decembru ogradio od poteza koji bi mogli da ugroze međunarodne odnose EU ili pojedinačnih članica, a pogotovo odnose sa strateškim partnerima.

Ukupno 21 zemlja je najavila da će prilikom rešavanja tih problema „uzeti u obzir i moguće negativne političke posledice koje bi mogle uslediti od predloga ili odluka za spoljne odnose EU i zemalja članica“.

„To se posebno odnosi na odnose sa strateškim partnerima“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Belgija, Nemačka, Estonija, Grčka, Španija, Francuska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Austrija, Portugalija, SLovenija, Slovačka, Finska, Švedska, ali i Poljska, čijim građanima treba viza za SAD.

Diplomate iz zemalja čiji građani i dalje traže vize za odlazak u SAD rekli u EurAktivu da će njihove zemlje Evropsku komisiju obavestiti o takvoj situacji do isteka roka 9. februara. Oni su, međutim, najavili i da će nastaviti bilateralne sporazume paralelno sa procedurom EU, čime pokazuju da ne očekuju mnogo od zajedničke akcije EU.

Prema dostupnim informacijama, Vašington je od četiri članice EU čijim građanima su potrebne vize zatražio da potpišu bilateralne sporazume kao preduslov za bezvizni režim.

Jedan od traženih sporazuma je o razmeni informacija o terorizmu, kojim se traži uspostavljanje jedinstvene liste za nadzor, utvrđivanje i praćenje poznatih terorista ili onih za koje se sumnja da su teroristi, kao i njihovih pomagača.

Drugi traženi sporazum je o prevenciji i borbi protiv ozbiljnog kriminala, kojim se od potpisnica traži razmena biometrijskih i drugih podataka o pojedincima radi otkrivanja, prevencije i istrage ozbiljnih kriminalnih delatnosti i terorizma. Razmena se obavlja na zahtev. SAD je već ovakav sporazum sklopila sa velikim delom članica EU.

Izgleda, međutim, da Evropska komisija ne bi volela da pojedinačne zemlej članice sklapaju ovakve sporazume sa SAD bez potpisivanja krovnog sporazuma o zaštiti podataka izmeđuSAD i EU, što bi trebalo da obezbedi da građani EU zadržavaju svoja prava kada se njihovi podaci obrađuju u SAD.

(EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga