Brisel o ruskom centru u Nišu: Srbija mora biti usaglašena s EU

U EU već postoji dobro ustanovljen i funkcionalan okvir za upravljanje katastrofama i sistem za hitno reagovanje

15. dec 2016

„Svaka nova inicijativa mora da bude komplementarna sa postojećim Civilnim mehanizmom Evropske unije za upravljanje katastrofama, koji je Srbija potpisala 16. aprila 2015. godine“, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u beogradskoj kancelariji Evropske komisije na pitanje da li Brisel od Srbije traži da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, što je, tokom posete Beogradu, rekao šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov.

„Svako preklapanje ili dupliranje bi trebalo da se izbegne“, dodaje se u odgovoru. Kako se navodi, „to je ključno za zemlje kandidate za članstvo u EU, u kontekstu njihove integracije u Civilni mehanizam Evropske unije za zaštitu od katastrofa i upravljanje njima“.

EU, u ovom kontekstu, navodi uveravanja srpskih vlasti da centru u Nišu „neće biti dodeljena vojna uloga“, niti će biti korišćen kao sredstvo regionalne koordinacije, koje bi bilo nekompatibilno sa mehanizmom Evropske unije.

Ukazuje se i da u EU već postoji dobro ustanovljen i funkcionalan okvir za upravljanje katastrofama i sistem za hitno reagovanje u okviru Civilnog mehanizma Evropske unije. „Taj mehanizam je otvoren i za zemlje zapadnog Balkana. U njemu su trenutno 33 članice (28 zemalja članica EU, kao i Island, Norveška, Makedonija i Crna Gora)“. Podseća se i da je Srbija 16. aprila 2015. godine potpisala sporazum o priduživanju tom mehanizmu, za vreme posete komesara Hristosa Stilijanidesa Beogradu.

Dodaje se i da je Srbija već koristila taj mehanizam u nekoliko prilika, na primer tokom katastrofalnih poplava u zemlji.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga