Brejvik priznao zločine u Oslu

Anders Bering Brejvik priznao odgovornost za napade u Oslu, u kojima je poginulo 92 ljudi. Svoja dela nazvao „gn…

24. jul 2011

Anders Bering Brejvik priznao odgovornost za napade u Oslu, u kojima je poginulo 92 ljudi. Svoja dela nazvao „gnusnim, ali neophodnim“, rekao je njegov advokat.“On je rekao da veruje da su dela koja je počinio gnusna, ali da su u njegovoj glavi bila neophodna“, izjavio je advokat odbrane Gejr Lipeštad za „TV2 njuz“.
Rojters prenosi da je advokat Lipeštad rekao i da je njegov klijent spreman da objasni svoje postupke na saslušanju pred sudom u ponedeljak.
Advokat je za TV stanicu „NRK“ kazao da je Brejvik „priznao odgovornost“ za napade, preneo je AFP.
Iako policija nije zvanično objavila identitet napadača koji je odneo 85 života na ostrvu Utoja, svi mediji tvrde da ih je počinio Anders Behringu Brejvik (32), što je i sam priznao.
Britanski „Dejli mejl“ navodi i da je Brejvik viđen blizu eksplozije u Oslu dva sata pre napada na ostrvu, tako da ga povezuju i sa ovim zločinom.
Zvaničnik policije Roger Andresen je rekao da je osumnjičeni u pritvoru i da sarađuje sa istražiteljima, koji ga ispituju o oba napada.
„Jasno je stavio do znanja da želi da objasni svoje postupke“, dodaje Andresen.
Andresen je dodao da je osumnjičeni slao poruke na internet sajtove koji naginju hrišćanskom fundamentalizmu, ne navodeći više podataka o tim sajtovima.
Šef nacionalne policije Sveinung Sponheim izjavio je za NRK da policija sumnja da je izvršilac napada na Fejsbuku objavio indicije koje ukazuju da ima političke stavove desničarski usmerene i antimuslimanski nastrojene, ali „da li je to bio motiv za sam čin napada ostaje da se utvrdi“.
S druge strane, neimenovani policijski zvaničnik je naveo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni izveo oba napada i da „izgleda da nije uopšte povezan sa bilo kakvom međunarodnom terorističkom organizacijom“.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga