Brejvik: Ideologija uvezena iz Srbije

Na masovnog ubicu uticao srpski nacionalizam

18. apr 2012

Anders Bering Brejvik, optužen za ubistvo 77 osoba u Norveškoj prošlog jula, rekao je danas u sudnici da se 2001. godine u Liberiji sastao sa „militantnim nacionalistom“ iz Srbije, ne rekavši tačno sa kim.

Brejvik na suđenju nije želeo da imenuje tog Srbina, jer, kako je rekao, ne želi da on bude uhapšen. Ipak, otkrio je da je taj „militantni nacionalista“ bio krivično gonjen zbog „ratnih zločina“ jer je – kako je rekao – „branio svoju zemlju od muslimana“.

On je u svom izlaganju naveo i kako je njegova ideologija delom „uvezena i iz Srbije“. Optuženi je naveo da su na „Vitezove templare“ uticali i „srpski nacionalisti, a ne nacisti“. „Srbi koji su se borili i ginuli za vreme NATO bombardovanja Kosova 1999. godine imali krstaški mentalitet kome težim“, rekao je Brejvik.

Legija demantuje

U Beogradu je u međuvremenu reagovao i advokat Milorada Ulemeka Legije, koji je za norvešku televiziju rekao kako se njegov klijent samo nasmejao kada je čuo sa Brejvikove tvrdnje, dodavši kako Ulemek nikada nije čuo za formaciju o kojoj optuženi Norvežanin govori.

Trećeg dana suđenja, Brejvik (33) rekao je i da se sastao sa tri osobe u Londonu, ali nije želeo da pruži više detalja o svom „engleskom protestantskom domaćinu“ koji je postao njegov mentor i kojeg pominje u svom manifestu na 1.500 strana.

Desničarski ekstremista je rekao da je izbegavao kontakt sa „drugim norveškim nacionalistima“ da ne bi završio na listi tajnih službi.

Danas o kontaktima sa militantnim nacionalistima

Tužilaštvo u Oslu danas ispituje Brejvika o njegovim kontaktima sa militantnim nacionalistima, u pokušaju da dokaže da njegova krajnje desničarska evropska mreža uopšte ne postoji, ali on u ispitivanju nije mnogo sarađivao i upozorio ih je da ga ne ismevaju.

Očekuje se da će suđenje trajati deset nedelja, a jedno od glavnih pitanja je Brejvikovo mentalno stanje.

Ukoliko sud prihvati nalaze stručnjaka da je mentalno sposoban da krivično odgovara, preti mu zatvorska kazna u trajanju od 21 godine, koja može da bude produžena tako da iza rešetaka provede čitav život.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga