Brefort: Loša iskustva sa razvojnim bankama

Brefort je za današnji Mađar so (Magyar Szo) rekao da razvojne banke u pretežnom broju slučajeva nisu odgovorile ni minimalnim očekivanjima

02. apr 2011

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lup Brefort izjavio je da iskustva iz različitih zemalja sa institucijama razvojnih banaka govore da to nije dobar modalitet za rešavanje ekonomskih problema.
Brefort je za današnji Mađar so (Magyar Szo) rekao da razvojne banke u pretežnom broju slučajeva nisu odgovorile ni minimalnim očekivanjima.
Dodao je da se kao posebno veliki problem ispostavio problem političke zavisnosti, zbog čega su ove institucije češto postajale teren za mere političkog karaktera.
„Širom sveta iskusili smo mnoge slučajeve kada su ove finansijske institucije postale sredstvo političkog pokroviteljstva i korupcije i kada su postali rasipnici javnih finansija”, kazao je Brefort.
Prema njegovim rečima, retke su one razvojne banke koje su uz odgovarajuće principe funkcionisanja, utvrđene ciljeve i pravila zaista mogle da podstiču finansijsko tržište.
Premijer Srbije Mirko Cvetković nedavno je najavio da se osnivanje Razvojne banke Srbije može očekivati na jesen. U pokrajini Vojvodini već postoji Razvojna banka Vojvodine, koju je formirala pokrajinska vlada.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga