Brecelj u novoj ofanzivi

Bivši frontmen Buldožera kreće sredinom januara u novu “prijateljsku ofanzivu” po Vojvodini, 41 godinu nakon svog prvog velikog uspeha

04. jan 2015

Slovenački kantautor i performer Marko Brecelj kreće sredinom januara u novu “prijateljsku ofanzivu” po Vojvodini, 41 godinu nakon svog prvog velikog uspeha i probojnog nastupa na subotičkom Omladinskom festivalu pesmom “Duša in jaz”.

Nova Breceljeva ofanziva “Ravnici mog uspeha 41”, kako je naveo, nije motivisana nostalgijom za mladošću, već se veseli poseti domovini.

“Jer Šengenska granica znači mi samo neprirodnu prepreku, a Evropska unija prostrani je kavez u kome robujemo onima koji poseduju”, naveo je Brecelj, koji će od 16. do 25. januara posetiti „ravnicu svog uspeha“.

“Pre svega želim sresti ljude i videti gradove kulturnog prostora kome pripadam, te pokazati svoju kantautorsku i performersku formu”, dodao je bivši frontmen Buldožera, koji ovoga puta “juriša” u dvojcu sa dva kormilara – dolazi uz saboračku podršku svoje supruge Arijane sa kojom 25. godinu “piša protiv vetra u samoniklom kulturnom centru Kopra Capodistrie”.

Novi juriš Brecelj će započeti 16. januara u pabu Barselona u Osijeku, a potom sledi Novi Sad (Firchie Think Thank Studio), Sombor (Kafana), 20. januara Novi bioskop Zvezda u Beogradu, pa Narodno pozoriste „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, a onda Dom omladine Pančevo, te 23. januara Kikinda, gde će izvesti performans, a turneju završava 24. januara u Pozorištu Kostolanji Deže u Subotici.

Rođen 1951. godine u Sarajevu, Brecelj je najširoj javnosti poznat kao bivši frontmen slovenačke avant-rok grupe Buldožer, a već godinama vodi Omladinski kulturni, socijalni, multimedijalni i međugeneracijski centar (MKSMC) u Kopru. Autor je serije društveno-angažovanih performansa i akcija “Meki terorizam”.

Brecelj skreće pažnju javnosti na nepravde i anomalije sistema u odnosu prema čoveku i masama ljudi koje su daleko od generatora takozvanog napretka. Istovremeno političare, crkvene velikodostojnike i organe reda dovodi do ruba živčanog sloma.

Brecelj je na Univerzitetu u Ljubljani studirao geologiju, a kasnije i tehničku fiziku da bi se zatim potpuno okrenuo muzici. Muzičku karijeru započeo je u kvartetu Beli crnci (The White Negroes) koji je pevao crnačke duhovne pesme i kao pevač, gitarista kompozitor i violinista trija Krik iz Istre. Šira publika upoznala ga je kao kantautora i šansonjera na Omladinskom festivalu u Subotici, u leto 1974. Iste godine u saradnji s aranžerom Bojanom Adamičem počeo je da radi na izdanju ploče “Cocktail” za koju je 1976. dobio nagradu Sedam sekretara SKOJ-a.

Brecelj je sa ljubljanskom grupom Sedam svetlostnih godina (Sedem svetlobnih let) i Borisom Beleom osnovao rok grupu Buldožer, u kojoj je delovao kao pevač, kompozitor i autor bitnih tekstova. U bendu je ostao do proleća 1979. i sa njim objavio prve tri ploče (treća ploča filmske muzike za film Živi bili pa vidjeli).

Nakon razlaza s Buldožerom krajem 70-ih, prešao je na marginu, a iz tog perioda datira nekolicina pesama koje su u alternativnim muzičkim krugovima postale veliki hitovi (Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.). Sa pesnikom Ivanom Volaričem Feom osnovao je (1979) Duo Zlatni zubi, a 1983/1984. vodio je Marjanov čudni zajec (LP ploča Svinjam dijamante). Potom je 1986. objavio kantautorski album “Desant na rt Dobre nade” sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešom Joštom u projektu Javna vaja, a sa Alešom Joštom u duetu Javna Dvaja. Sa njim je izdao kasetu “Moje krave muzare” krajem 80-ih.

Predsednik je nevladinog udruženja Društvo prijatelja umerenog napretka koje deluje u MKSMC-u. Takođe, vodi Ustanovu nevladinih na mladinskom polju Pohorski bataljon, te neparlamentarnu stranku Akacija. Osnivacc je i verske zajednice Nadanje bez razloga.

Slovenački režiser Janez Burger snimio je 2012. o Brecelju celovečernji dokumentarni film “Priletni parazit” (Parazit u godinama).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga