Branku Jociću umanjena poslanička plata zbog pritvora

"Bivši direktor Puteva Srbije će ostati pokrajinski poslanik, ali je Zakon o radu izričit i njemu će plata biti umanjena za trećinu vreme trajanja pritvora. Mi samo primenjujemo važeći zakon, ništa mimo toga", kaže predsednik Odbora za administrativna pitanja Miloš Gagić. "Vojvođanski poslanici nemaju imunitet, što znači da je referentni zakon za ovaj slučaj Zakon o radu, koji precizno definiše smanjenje plate za određeni procenat", navodi sekretar Skupštine Vojvodine Milorad Gašić.

23. mar 2011

Uhapšenom poslaniku Skupštine Vojvodine Branku Jociću primanja će biti umanjena, pa će za vreme trajanja pritvora dobijati trećinu plate. Neki članovi administrativnog odbora Skupštine Vojvodine bili protiv umanjenja, smatrajući da bi Jocić morao da prima punu platu dok se na sudu ne dokaže njegova krivica.
Kako za 021 kaže predsednik Odbora za administrativna pitanja Miloš Gagić, bivši direktor „Puteva Srbije“ će ostati poslanik. „On ostaje poslanik, Zakon o radu je tu izričit – njemu će plata biti umanjena za vreme trajanja pritvora. Mi samo primenjujemo važeći zakon, ništa mimo toga“, navodi Gagić.
Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić smatra da bi Jocić morao da prima punu platu dok se ne dokaže da je kriv. Prema njegovim rečima, na ovaj način se poslanici izjednačavaju sa svim ostalim radnicima, što je, kako kaže, opasan presedan. „Ovde se radi o principu. Dok se poslanik koji je na stalnom radu u Skupštini nalazi u pritvoru, ovde se već priprema teren za jednu odluku koja će ugroziti njegova neprikosnovena prava kada su u pitanju njegova primanja u Skupštini AP Vojvodine“, keže Mirčić.
Njegov stav ne deli sekretar Skupštine Milorad Gašić, koji kaže da nije u redu da Pokrajina isplaćuje punu zaradu nekom ko je iz bilo kog razloga sprečen da obavlja svoju funkciju. „Mislim da nema smisla isplaćivati celu platu nekom za koga cela država zna da je pritvoru. Vojvođanski poslanici nemaju imunitet, što znači da je referentni zakon za ovaj slučaj Zakon o radu, koji precizno definiše smanjenje plate za određeni procenat“, navodi Gašić.
Miloš Gagić kaže da će sud morati da isplati osumnjičenom Jociću sva zaostala primanja ukoliko se dokaže da je nevin. „Ukoliko se na sudu dokaže njegova krivica, postoje mehanizmi kojima će on biti isključen iz Parlamenta. Međutim, ukoliko se pokaže da je bio nevin, onaj ko ga je uhapsio moraće da mu isplati sve zaostale zarade“, navodi Gagić.
Policija je početkom meseca po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila Branka Jocića zbog osnovane sumnje da je kao direktor preduzeća „Putevi Srbije“ zloupotrebio službeni položaj. Poslaniku koalicije DSS-NS je 9. marta određen jednomesečni pritvor.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga