BRANKO RUŽIĆ: Ne damo da APV ima prerogative države

– Mi smo uvek bili za autonomiju Vojvodine, da nas neko ne bi pogrešno razumeo, ali ne možemo dozvoliti da Vojvodina…

08. okt 2009

ruzic.jpg– Mi smo uvek bili za autonomiju Vojvodine, da nas neko ne bi pogrešno razumeo, ali ne možemo dozvoliti da Vojvodina dobije neke prerogative državnosti – izjavio je potpredsednik socijalista i šef poslaničkog kluba SPS–JS-a u Skupštini Srbije Branko Ružić, koji u razgovoru za naš list objašnjava poslednja dešavanja vezana za zakon o prenosu nadležnosti Pokrajini i statut Vojvodine.
Očekujete li da će se skoro u Skupštini naći predlog zakona o nadležnostima Vojvodine i da li je postignuta saglasnost, s čime ste sigurno upoznati, s obzirom na to da je ministar Žarko Obradović, koji je član Vladine radne grupe o ovom tekstu, iz SPS-a?
– Pre svega, zakon o prenosu nadležnosti jeste akt koji otelotvoruje statut i treba da bude donet u ovom najvišem predstavničkom domu, u Narodnoj skupštini Srbije. Grupa, sastavljena od predstavnika DS-a, G17 plus i SPS-a, baš što se tiče naše koalicije, završila je svoj posao. Kada to kažem, resori u Vladi Srbije koje drže predstavnici SPS–PUPS-a i JS-a, dakle prosveta, energetika i infrastruktura, dostavili su u komunikaciji s pokrajinskim sekretarima rezerve, i one detalje koji ukazuju na potrebu da se neke stvari možda promene.
Nije li se ta priča otegla preko svake mere?
– Nesporno da je ovaj proces potrajao, ali to ne znači da sama finalizacija neće biti kvalitetna. Očekujemo da taj predlog zakona ugleda svetlost dana, no prethodno mora da bude iniciran u Vladi Srbije, a mi ćemo ovde u Skupštini kvalifikovano o zakonskom tekstu moći da govorimo tek kada ga Vlada bude usvojila i prosledila parlamentu. Za SPS je prihvatljivo sve što je u okviru najvišeg pravnog akta naše države, dakle Ustava Srbije, i kada je u pitanju statut Vojvodine, kao i zakon koji mu daje život. I bićemo, naravno, za taj zakon u slučaju da se ispoštuje ono što je prirodno u svakoj demokratskoj državi, a to je najviši pravni akt.
Da li ovo nagoveštava stav SPS-a sličan kao i kada je u pitanju bio medijski zakon?
– Kada je u pitanju SPS, naša principijelna politika nikada nije selektiva i parcijalna. Ovde nije stvar u tome da li će neko slediti politiku neke partije, ovde je situacija da moramo da poštujemo najviši pravni akt naše države, ni manje ni više.
Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je nedavno iznela tvrdnju da finalizaciju teksta zakona o prenosu nadležnosti Pokrajini koče „neka ministarstva“. Da li znate ko to u Vladi koči?
– Ja zaista nisam upoznat s tim da li neko koči, a ono što je sigurno jeste da su resori koji su praktično pod ingerencijom predstavnika SPS–PUPS–JS-a još pre dva meseca dostavili mišljenja, nakon konsultacija s odgovarajućim sekretarijatima u Pokrajini. I u tom smislu nema nikakvih problema. Dakle, ne bih rekao da neko koči, već da je potrebno vreme. Ipak, očekujem da se taj proces polako finalizira i da nacrt zakona bude usklađen s Ustavom, kao što i statut mora da s njim korespondira.
Jesu li ministarstva koje drži vaša stranka i koalicija dobili odgovore nadležnih pokrajinskih sekretarijata?
– Naravno, to je urađeno još pre tri meseca.
I da li su u pokrajinskoj administraciji izašli u susret zahtevima za pojedinim korekcijama?
– Smatram da organizacija vlasti ne predviđa da oni mogu izražavati zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, ili izlaziti nečemu u susret. Njihova obaveza je da poštuju Ustav države u kojoj funkcionišu kao vlast. To je jedino moguće u realizaciji ovog projekta. I mislim da će tako na kraju biti i u samom sadržaju tog teksta.
Da li se sa stavom SPS-a slaže i vaš strateški partner DS?
– Predsednik Boris Tadić je u više navrata rekao da se mora poštovati Ustav Srbije. To je učinio s pozicije predsednika Republike, ali i kao predsednik DS-a. Tako da smatram da ne samo predsednik Tadić i DS, nego i G17 plus i sve ostale stranke koje priznaju ovu državu i priznaju Ustav Srbije, baštine vrednost najvišeg pravnog akta. Valjda je to nešto što je sasvim prirodno.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga