Brankica Janković: Smanjenje broja mladih u Srbiji jedan od najvećih izazova

"Veliki problem sa kojim se mladi suočavaju je nasilje "

12. avg 2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je opadanje broja mladih u ukupnom broju stanovnika Srbije jedan od najvećih izazova sa kojima se zemlja suočava.

„Mladi sve više odlaze iz zemlje, na prvom mestu zbog verovanja da će u inostranstvu imati bolju perspektivu prilikom školovanja, a kasnije i zaposlenja“, navela je Janković u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana mladih.

Najavila da će ove godine u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad (OPENS2019) biti organizovana i velika konferencija o položaju mladih u Srbiji.

Janković je navela i da je veliki problem sa kojim se mladi suočavaju nasilje kojem je, prema podacima, izloženo više od polovine njih.

Kazala je i da su mladi često diskriminisani prilikom zapošljavanja jer se kao uslov traži iskustvo koje nemaju gde da steknu.

„Pozitivno je to što podaci pokazuju da je uprkos lošoj statistici, procenat nezaposlenih među mladima smanjen, ali tek četvrtina mladih radi ono za šta se školovala“, kazala je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga