Brankica Janković: Najviše pritužbi zbog diskriminacije dece sa invaliditetom

"Škole često ne prijavljuju diskriminaciju"

19. nov 2018

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas da diskriminacije ima mnogo više nego što se toj instituciji prijavljuje jer deca nisu ohrabrena da sama prijave diskriminaciju, a škole, sakrivajući probleme od medija, često ne prijave diskriminaciju.

Brankica Janković je novinarima uoči konferencije „Deca su ukras ravnopravnosti“ rekla da ipak ima sve više prijavljenih slučajeva. Ona je dodala da najviše pritužbi stiže zbog diskriminacije dece po osnovu invaliditeta, a zatim romske dece.

„Najčešće stižu pritužbe na osnovu diskriminacije dece sa invaliditetom, jer inkluzivno obrazovanje – iako beleži napredak prethodnih godina – i dalje nije u potpunosti prihvaćeno, što zbog nedostatka adekvatnih servisa podrške personalnih asistenata i ličnih pratilaca, tako i zbog nerazumevanja jednog broja nastavnika“, rekla je Janković.

Direktorka Unicefa u Srbiji Regina de Dominicis rekla je pred konferenciju da je zakonodavstvo u Srbiji unapređeno, ali da su deca iz manjinskih zajednica, migranti i deca sa smetnjama u razvoju i dalje u nejednakom položaju.

„Treba se boriti protiv nejednakosti i kada su deca veoma mala. Treba omogućiti svima da idu u predškolske ustanove. Deca iz siromašnih porodica, tek osam odsto ide u predškolske ustanove, a među romskom decom je još manji“, rekla je Dominicis.

(FoNet) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga