Branka Prpa: Slučaj Ćuruvija nije rešen

Činjenice koje su predstavljene kao veliki napredak u istrazi, zapravo su poznate od 2000. godine

14. jan 2014

Branka Prpa, udovica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, izjavila je večeras da slučaj tog ubistva nije rešen, već je rešeno „samo ono što je očigledno“.

„Ovo je rešavanje samo onog očiglednog, najočiglednijeg“, kazala je Prpa za Radio-televiziju Vojvodine i ocenila da su podaci koji su danas objavljeni bili dostupni još od novembra 2000. godine.

Ona je ocenila da je i politički i etički celi slučaj „bizaran i konfuzan“ i dodala da ovih dana nije čula ništa novo u vezi sa ubistvom njenog supruga. „Notorna činjenica je da je (sadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije) Aleksandar Vučić u vreme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja, da je (sadašnji predsednik Srbije) Tomislav Nikolić bio potpredsednik Vlade Srbije, da je koalicija JUL-radikali bila ključna u kreiranju Zakona o informisanju od oktobra 1998. godine, kada počinju intenzivni progoni nezavisnih novinara a pre svega Slavka Ćuruvije“, navela je Prpa.

Prema njenim rečima, nije moguće da niko od njih ništa nije znao o celom slučaju ubistva. Ocenila je da je na ovim prostorima poslednjih godina bilo puno izvinjenja, ali su sva ona bila „blasfemična“. „Mnogo jače od samog izvinjenja je da kažeš istinu i da svedočiš o tome za šta ti sebe smatraš odgovornim a meni da prepustiš odluku da li ću da ti oprostim ili ne“, kazala je Branka Prpa i dodala da se „od ljudske krvi ruke ne peru“.

Ona je ocenila da, ukoliko istraga stane na tome da je bivši načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Rade Marković glavni nalogodavac ubistva, onda ništa nije urađeno. „SDB je samo operativni, izvršni deo i oni izvršavaju naredbe političkog vrha… To je bila zločinačka država, koja umesto da štiti svoje građane – ubija svoje građane, po nalozima političkih vrhova“, kazala je Branka Prpa. Ona je dodala da bi u svakom slučaju trebalo uzeti u obzir i tadašnje izjave Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, i ispitati i taj aspekt.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas da se sumnja da su nesporedni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije bivši operativci Državne bezbednosti Miroslav Kurak i Ratko Romić, a podstrekači Radomir Marković i Milan Radonjić.

Romić i Radonjić su danas uhapšeni, Marković je u zatvoru, a Kurak je van Srbije.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga