Branka Prpa: Jugoslavija je bila jedan od najzanimljivijih projekata u Evropi

"Na delu je nihilizam, život od danas do sutra, a kad uđemo u nihilizam, projekat budućnosti ne postoji"

28. jan 2018

Istoričarka Branka Prpa izjavila je danas da je Jugoslavija bila jedan od najzanimljivijih projekata u istoriji moderne Evrope i dodala da je ta država srušena sa državnog vrha.

“Jugoslavija je srušena sa državnog vrha, državnim dekretima, njeno rušenje je bilo rezultat dogovora političkih elita, a njeni narodi su potom gurnuti u rat”, kazala je Branka Prpa na Forumu za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, u organizaciji Koalicije za REKOM u hotelu Holidej u Sarajevu.

Prema njenim rečima, ključna pretpostavka postojanja Jugoslavije je bila tolerancija.

Ona je ocenila da je jedinstvo različitosti trebalo da postane glavna karakteristika Evropske unije, za koju je rekla da “polako počinje da doživljava sudbinu Jugoslavije”.

Branka Prpa je ocenila da su intelektualci u Srbiji „u neprestanom lamentu nad samim sobom“.

„Pa imamo Vučića, pa imamo grozne okolnosti, pa imamo partijsku državu, sužen prostor slobode… Kad je iko dobio prostor slobode, a da ga niko nije osvojio? Zaista mi smeta to što se povlačimo od ideje osvajanja prostora slobode. Na delu je nihilizam, život od danas do sutra, a kad uđemo u nihilizam, projekat budućnosti ne postoji. I to je ono što su hteli i što su postigli. A zadatak intelektualaca jeste nova utopija i vizija za budućnost, bez čega neće biti slobode”, navela je Branka Prpa.

Sarajevski profesor Zdravko Grebo je ocenio da su intelektualci “poprilično kvarljiva roba” i da su skloni korupciji.

“I još gore, ima i onih koji iskreno veruju u te monstruzone nacionalističke mitomanije”, rekao je Grebo.

Koalicija za REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže za uspostavljanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova iz devedesetih godina 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga