- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Branitelji ljudskih prava ugroženi u svim zemljama Zapadnog Balkana

U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branitelji ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja sa prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

“Branitelji ljudskih prava su ključni u uspostavljanju pravne države i dekriminalizacije regiona, kao i u vraćanju društava u civilizacijski okvir”, rekla je Izabela Kisić, izvršna direkorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je kazala da je u Srbiji suočavanje sa moralnom i političkom odgovornošću za rat i ratne zločine “ključna pretpostavka za razvoj civilnog društva”.

“Oni koji pokreću pitanje suočavanje sa prošlošću izloženi su stigmatizaciji i brutalnim medijskim kampanja koji predstavljaju otvorenu pretnju i poziv na linč”, rekla je Kisić i dodala da su “najžešćim napadima izloženi koji se bave temama ratnih zločina i borbom protiv nacionalizma i klerikalizma”.

Ona je ocenila da su ekstremne desničarske organizacije “samo glasnogovornici i najvidljiviji akteri napada” iza kojih stoje intelektualci, državni funkcioneri i poslanici, kao i glavne verske zajednice.

Istoričar Milivoj Bešlin je rekao da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.

On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.

“U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji”, rekao je Bešlin.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a, koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

Konferenciju su organizovali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Misija OEBS-a u Srbiji uz podršku ODIHR-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!