BRANISLAVA OPRANOVIĆ: Da li vam je toplo, Novosađani?

Beskućnice bez noćnog boravka čekaju sneg

Priredio: Branislava Opranović
24. jan 2014

Novosađani moji, sutra će pasti sneg, greju li vam radijatori? Dobro je, ušuškajte se i nemojte mariti što sedam vaših sugrađanki tu prvu ovogodišnju snežnu noć možda neće preživeti! Nemojte, jer moglo bi vas uzrujati, pokvariti vam vikend, zagrcnuti vas za ručkom ili vam deca, ne daj bože, mogu postaviti neprijatna pitanja!

A sedam Novosađanki, beskućnica (toliko je, za sada, “registrovano” ), neće ni noćas imati gde da prenoći, jer su stanari zgrade u Njegoševoj 3 – gde su Centar za socijalni rad i Poslovni prostor najzad, nakon više godina, našli mesto za ove nevoljnice – odlučili da im ne dozvole da prenoće sa krovom nad glavom! Dakle, ostaviće sedam žena na ulici da se smrznu, naša čuvena hrišćanska empatija, srpska gostoljubivost, građanska savest, novosadsko vaspitanje, i šta sve već ne! Prošle zime smrzla su se dva Novosađanina! Ovogodišnja zima s temperaturama ispod nule počinje, kažu meteorolozi, sutra uveče!

U decembru 2012. godine, “Autonomija” je pisala o strašnoj činjenici da u Novom Sadu – glavnom gradu Vojvodine, srpskoj Atini, čuvenom gradu otvorenih vrata za sve “ljude dobre volje”, multikulturalnoj, multikonfesionalnoj građanskoj varoši – postoji dnevni boravak za beskućnike, ali noćni samo za muškarce! Za žene nema noćnog boravka u toplom i suvom – traje borba za otvaranje noćnog smeštaja za Novosađanke beskućnice!! One, kada se u 19 sati zatvore vrata dnevnog boravka idu nekuda u mrak, u hladnoću, u ništa… Ako imaju sreće da prežive noć, sutradan u sedam ujutro mogu opet da dobauljaju u dnevni boravak… I tako godinama…

Na veliki pritisak, molbe, čak pretnje: javnošću (!?), Ombudsmanom, aktivistkinjama Ženske mreže, novinarima, fejsbukom, tviterom, podanicima partija na vlasti… potpisnica ovih redova, zajedno sa zaposlenima u dnevnom boravku za beskućnike uspela je početkom ove zime da pomeri priču – direktor Centra za socijalni rad Novog Sada Nenad Drašković obećao je da će sve učiniti da se nađe neki prostor, od tolikih praznih u ovom gradu!

JP Poslovni prostor, najzad, ali tek danas, u petak pre podne, dan pred najavu minusa, pronalazi prostoriju u zgradi u Njegoševoj ulici broj 3! Čak je, naglo, obavešten i gradonačelnik, te se i njegov kabinet “angažovao”… sve je sređeno, očišćeno, uneseni su i kreveti, napravljen spisak žena koje će biti zbrinute i smeštene… Da bi se u trenutku sve srušilo, kada je gospođa iz obližnje poslastičarnice zapretila da će ona zatvoriti vodu, ako se beskućnice usele u prostor pored njihovog! Zatim biva zaključan i zajednički hodnik, valjda da ga beskućnice ne bi zagadile… Uklučuju se i svesni i savesni stanari, a u odbrambeni zid protiv strašnih, snažnih, ružnih, zlih i nadasve opasnih beskućnica staje i „narodna milicija“!

Kasno popodne u petak, nemajući kud i očito ostavši sam, bez prepodnevnih saradnika (od Poslovnog prostora do gradonačelnika i njegovog Kabineta), direktor Centra za socijalni rad saopštava da se, na žalost, sve stopira, do ponedeljka!

Tako je, do ponedeljka, Novosađani (moji), gradonačelniče (nečiji), radnici Poslovnog prostora, narodna milicijo, komunalna policijo, inspekcijo… Pa, nećemo valjda nešto učiniti, deranžirati se, pomeriti d… raditi za vikend, pogotovo kada su tako male, sasvim sitne i nevažne “stvari” u pitanju! Pa, reč je o nevidljivima, o onima koji ne glasaju, o onima koji nisu ni na kakvom i ni na čijem spisku! Pa, i ako ih sutra i ne bude…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga