BRANISLAVA KOSTIĆ: Odgovor na tekst Teofila Pančića

Povodom teksta „Ujedinjeno K.–Vojvođanski k. 1:0“ objavljenog na portalu Autonomija

30. sep 2014

Gospodine Pančiću,

Vaš tekst objavljen na sajtu Autonomija.info, zasnovan na netačnostima i proizvoljnostima, zaslužuje odgovor samo iz jednog razloga: nepristojan je.

A evo i odgovora Vojvođanskog kluba.

Vojvođanski klub je nevladina organizacija, koja je osnovana na današnji dan, 29. septembra 1992. godine, što znači da postoji više od dve decenije i bori se za ravnopravan položaj Vojvodine u Republici Srbiji (dokumenta o delovanju Vojvođanskog kluba nalaze se u zvaničnoj građi Arhiva Vojvodine, signatura RS 002 F. 503). Vojvođanski klub se zalaže za ostvarivanje prava Vojvodine kao istorijskog entiteta, koji nije proizvod decentralizacije Srbije, niti je nastao na njenoj teritoriji. Potpisnici smo IV Vojvođanske konvencije, što znači da smatramo da je danas istinska autonomija Vojvodine (sa garantovanom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću) moguća samo ako je garantovana Ustavom, u formi Vojvodine Republike u sastavu Srbije kao federalne države.

Dakle, Vojvođanski klub nije, niti je ikada bio za secesiju Vojvodine, niti koketira sa tom idejom na bilo koji način.

To su naši stavovi, za koje se zalažemo zajedno sa istomišljenicima, u koje pre svega spadaju Vojvođanska partija i Vojvođanska konvencija. Takođe, nastojimo da što širem krugu građana Vojvodine predočimo prave razmere i uzroke stagnacije i/ili propadanja Vojvodine, da utičemo na političke stranke koje igraju najznačajniju ulogu u parlamentu Vojvodine, ali i da se obratimo međunarodnoj javnosti. Vojvođanski klub, pri tome, polazi od obaveza koje prema Vojvodini imaju zemlje učesnice Londonske mirovne konferencije o bivšoj SFRJ, održane 1992. godine, na kojoj je, između ostalog zaključeno da se “građanima… Vojvodine vrate ustavna prava“, definisana Ustavom iz 1974. godine.

Analitičari Vojvođanskog kluba prate procese i događaje u zemlji i svetu, što je osnova za naše delovanje. O tome svedoče naša izdavačka delatnost, akcije, ali i naše Govornice, koje nisu samo debatni klubovi istomišljenika već polazna osnova za aktivnosti kojima nastojimo, a očito i uspevamo da utičemo na događanja i tokove u Vojvodini i Srbiji.

Vojvođanski klub se, tako, oglasio i uoči škotskog referenduma. Uputili smo kratko formalno pismo prvom ministru vlade Škotske, u kome je izrečena pohvala civilizovanom i demokratskom načinu na koji se vodila kampanja za nezavisnost Škotske. Pored toga, u pismu smo im poželeli uspeh na predstojećem referendumu. Zašto je VK podržao model civilizovanog demokratskog odlučivanja o sticanju nezavisnosti Škotske? Čak i ako zanemarimo činjenicu da je krvavi raspad Jugoslavije neizbrisivi deo naših sećanja, besmisleno je objašnjavati zašto nam je bilo važno da to podržimo. Zašto je VK “direktno podržao jednu od referendumskih opcija” i to onu koja je za nezavisnost ? Zato, i samo zato, što time u konkretnom slučaju podržavamo ono za šta se principijelno zalažemo, a to je globalni trend decentralizacije, proizašao iz prava građana da odlučuju o svim bitnim aspektima svog života u koje svakako spadaju i suštinske karakteristike države u kojoj će živeti. To, svakako, nije bio gest podrške “potlačene škotske braće”. Škotska ima veći BDP od proseka Ujedinjenog Kraljevstva. Ona u Veliku Britaniju ulaže 53 milijarde dolara, a dobija od njih 63 milijarde. I pored toga, Škoti misle da sticanjem nezavisnosti mogu stvoriti poštenije i ekonomski prosperitetnije društvo. Ima li išta logičnije nego da se Vojvođanski klub, čije suštinsko opredeljenje jeste decentralizacija, povodom takvog događaja izjasni otvoreno, principijelno i nekalkulantski? To naše izjašnjavanje se nije svidelo Teofilu Pančiću, koji smatra da je po sebi vredno postojanje nedirnute celine Ujedinjenog kraljevstva, za koje kaže da je „… u žanru država i državnih uređenja – jedno od svakako najveličanstvenijih dostignuća zapadne civilizacije …”, što je svakako legitiman stav.

Da ne bude zabune, pismo o kome je ovde reč, koje je bilo povod za kolumnu od 6.434 karaktera (with spaces), glasi:

„Dear Mr. Salmond, dear friends,

the eyes of many people, organizations and parties in Europe and the world are focused on Scotland.
We are proud of You, because your campaign for an independent Scotland is conducted in a civilized and democratic manner, with an emphasis on core values. This is, also, the proof on future path of independent Scotland.

We wish You full success in the referendum, as well as the economic, cultural and every other prosperity after the referendum.

We believe in You!

We will celebrate Your victory in the capital of Vojvodina – Novi Sad, with the hope that Vojvodina will one day get the status of republic in federal Serbia, for which we advocate for decades already.

With respect
PhD Branislava Kostic, President of the Vojvodina club“

Odgovor koji smo dobili od gospodina Salmonda je, za razliku od teksta gospodina Pančića, u apsolutnom skladu sa našim pismom.

Gospodin Pančić naše pismo očito smatra nepriličnim, a naš stav nelegitimnim, jer je osnovni sadržaj njegove kolumne uvredljiva tirada obračuna sa Vojvođanskim klubom, upravo u povodu nevedenog pisma. Taj obračun počinje opaskom da su u vreme referenduma “razni igrali na Hajlendere sa severnih britanskih ostrvlja i – izgubili”, te da su “najbrojniji među njima pripadnici raznih mentalnih frakcija ‘srpskih patriota’”, koji su se “emotivno investirali u crknuće tuđe krave.” Međutim, “nisu samo turbo-dizel patriote jedina ovdašnja frakcija koja je vlažno sanjala o kraju državnog saveza osnovanog još 1707. Negde pred sam referendum, Vojvođanski klub je javno podržao našu škotsku braću i sestre, i poželeo im puno sreće i zdravlja u nezavisnoj Škotskoj”… “Međutim, ‘medijska oligarhija’ iz Londona“ je uspela da od Škotlanđana “sakrije epohalno saopštenje Vojvođanskog kluba koje je moglo sudbinski da preokrene stvari”, i tako su “glasali kako su glasali”… Dakle, Teofil Pančić uvredljivim besmislicama blati Vojvođanski klub, imputirajući da je za nezavisnost Škotske, ne zbog suštinskih vrednosti same nezavisnosti i demokratskog prava kao njene osnove, već stoga “da crkne tuđa krava” – odnosno UK. On se pita, čime li se to UK “toliko zamerilo uglednom Vojvođanskom klubu da je on javno blagoizvoleo poželeti njegov kraj?” To sve nema veze sa mozgom, gospodine Pančiću. Mi podržavamo Škotsku u njenom demokratskom pravu da bude nezavisna. Sve ostalo je Vaša imputacija VK na kojoj gradite kolumnu. Nije nam poznato da je bilo ko od protivnika nezavisnosti Škotske optužio pristalice nezavisnosti da njihov cilj nije nezavisnost već “kraj UK”. Između ostalog i stoga što to nije tačno. I pored svih duhovitih opaski i jezičkih domišljatosti, čak i kolumna kao ne preterano obavezujući žanr, mora imati čvrstog oslonca u objektivnosti i logici. Ne može se zasnivati na zlonamernim podmetanjima. Ili može, ali to se onda više ne zove kolumna.

U nastavku, VK se ruži upoređivanjem sa “misliocima opšte prakse” koji se okupljaju pred lokalnom prodavnicom, pa se “uz flašu pivkana” … “izobilno filozofira na prazno …”, da bi na kraju usledio i savet: “Vođenje politike… uporno, ali i pamentno guranje ‘svoje stvari’… bez intrigantskog uplitanja u tuđa posla…”

Nakon takve nepristojnosti, zaista je neophodno da pitamo: S kojim pravom Vi, Teofilu Pančiću, sporite nama pravo da u okviru našeg legalnog političkog delovanja, kao nevladina organizacija, iskažemo svoje mišljenje o pitanju nezavisnosti Škotske? I s kojim pravom nas izlažete javnoj poruzi i uvredama u Vašoj kolumni, samo zato što smo to učinili ?

Vaše omalovažavanje Vojvođanskog kluba, Vaše omalovažavanje i izvrtanje smisla samog gesta, ukazuje ne samo na ozbiljan nedostatak profesionalnosti i manjak informisanosti, već i na potpuno odsustvo spremnosti na demokratski dijalog i poštovanje različitosti. A to je već, zaista, ozbiljno.

Gospodine Pančiću, Vi niste ni prva, ni poslednja osoba koja kritikuje Vojvođanski klub, ali jeste jedan od zaista malobrojnih koji o Vojvođanskom klubu govori/piše sa nipodaštavanjem. Svesni smo da ozbiljnost i istrajnost koje više od dve decenije ispoljava Vojvođanski klub nameću zaključak da to nije omalovažavanje Vojvođanskog kluba, već ideja za koje se zalažemo. A tu nema kompromisa: mi ćemo na svojim idejama istrajati, svesni da ne bismo bili meta kritika, a još manje meta omalovažavanja, da ono što radimo nema smisla i efekta.

Na kraju, upućujemo oštar protest zbog teksta koji zanemaruje principe demokratske polemike i pravo na različito mišljenje, a sadrži nepristojne i uvredljive komentare.

Za Vojvođanski klub,

Branislava Kostić, predsednica

P.S. Ukoliko zaista želite da razumete zašto Vojvođanski klub smatra da je referendum u Škotskoj bio važan (i) za Vojvodinu, molim Vas da pročitate tekst predsednice kluba, objavljen u listu Danas, od 22. septembra ove godine.

B.K.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga