Branislav Trifunović: Samo da sujete ne unište protest

"U Srbiji su sujete uništile mnogo promena, nadam se da neće i ovu"

15. mar 2019

Očekujem samo da se svi mi, koji smo valjda na istoj strani, složimo oko bilo čega pa makar to bio i datum, kazao je kratko za Danas glumac Branislav Trifunović, jedan od organizatora građanskih protesta „Jedan od pet miliona“, odgovarajući na pitanje o tome šta očekuje od najavljenog velikog protestnog skupa za 13. april u Beogradu.

Opozicija od tog protesta očekuje najviše masovnost, pa se pominje i cifra od 100.000 ljudi koji bi tog dana došla u Beograd iz svih gradova u Srbiji u kojima se protesti održavaju. Osim masovnosti, očekuje i da to bude poseban i dodatni pritisak na vlast da ispuni postavljene zahteve, a ako se to ne dogodi, postoje naznake da bi protesti mogli da se radikalizuju i da građani budu pozvani na građansku neposlušnost.

S obzirom na to da se širom zemlje izlazi na ulice već duže od 100 dana, a da do velikog mitinga ima još mesec dana, postavlja se pitanje hoće li do tada građani imati energije i hoće li se ona zadržati na tom nivou da bi se protesti nastavili.

Izvršni direktor Cesida, Bojan Klačar, za Danas kaže da se do 13. aprila na ozbiljniji način neće ugroziti masovnost građanskih okupljanja, ali dodaje da se do tada mora rešiti problem organizacije koja mora biti bolja, a uz to se mora slati jasnija i određenija poruka koja bi protestu dala nov kvalitet.

– Problema sa energijom do 13. aprila neće biti, jer ona neće splasnuti, ali se mora znati šta se radi sutradan – 14. aprila, kada se masovnost i energija mogu dovesti u pitanje. Organizatori protesta će se probuditi 14. a većina njihovih zahteva biće i dalje na stolu. Moraju do tada da imaju plan šta dalje. Nisam siguran da ga trenutno imaju, ili ako ga imaju, razumljivo je što ga ne dele sa javnosti. Ukoliko nameravaju da radikalizuju proteste, moraju dobro da vode računa i balansiraju između radikalizacije i protesta u dobroj veri, odnosno da vode računa o pristojnosti jer će mediji naklonjeni vlasti koristiti radikalizaciju da proteste napadnu, a nije moguće kontrolisati svakog u protestnoj koloni – objašnjava Klačar.

On dodaje da nije siguran da vlast do 13. aprila neće da se odredi prema zahtevima protesta.

– Vlast će postepeno raditi na izbornim uslovima, poput uređenja biračkog spiska ili izmenama zakona o političkim strankama, i na taj način pokušati da umiri nezadovoljstvo. Vlast će stidljivo pružiti ruku, ali se naravno neće složiti sa svim što se traži – smatra Klačar.

Dragan Popović, direktor Praktične politike, za naš list navodi da će masovnost skupa 13. aprila zavisiti pre svega od nezadovoljstva građana ovom vlašću.

– Tako da verujem da će skup biti masovan. Sve nakon njega zavisiće od očekivanja ljudi. Ukoliko očekivanja od 13. budu previsoka, sigurno će doći do delimičnog razočaranja i pada energije. Ta očekivanja tek treba da budu formulisana, ali se bojim da će biti „pumpana“ sa raznih strana – ukazuje Popović.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga