Brammertz: Balkan slavi ratne zločince

Glavni haški tužilac u UN-u kazao da političari i vladini zvaničnici u regiji 'potkopavaju povjerenje' u pravosuđe

08. dec 2016

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izrazio je zabrinutost Tužilaštva zbog toga što političari i vladini zvaničnici u regiji „potkopavaju povjerenje“ u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a da se ratni zločinci i dalje slave.

U svom redovnom izvještavanju Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku o saradnji zemalja regije sa Tribunalom u Hagu Brammertz je rekao da Tužilaštvo „dijeli duboku zabrinutost predsjednika [Carmela] Agiusa da Srbija nastavlja ignorirati i kršiti svoje pravne obaveze da sarađuje s ICTY-em“.

Brammertz je pozvao Hrvatsku da uskladi politiku sa svojim obavezama.

Tužilac je svoje obraćanje započeo napominjući da se trenutno iznose završne riječi u predmetu Ratka Mladića, posljednjem suđenju pred ICTY-em i jednom od, kako je rekao, najvažnijih predmeta u historiji tog suda.

Pozitivni rezultati Tužilaštva BiH

Izvijestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugi, posljednja drugostepena presuda ICTY-a, budu izrečene do kraja novembra 2017.

Tužilac je pred Vijećem sigurnosti iznio i najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT), uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Radovana Karadžić i Vojislav Šešelj.

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na državnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što, kako je rekao, srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Ðukić.

“Dokle god politička atmosfera i stanje svijesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, bit će izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost“, dodao je Brammertz.

Napomenuo je i da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga