Bramerc: Žrtve sada znaju ko je kriv za ono što su pretrpele

"Glorifikacija ratnih zločinaca veliki problem i prepreka pomirenju u regionu Zapadnog Balkana"

22. nov 2017

Haški tužilac Serž Bramerc rekao je da je zadovoljan presudom generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

Bramerc je na konferenciji za novinare u Hagu ocenio da je današnji dan značajan datum za međunarodnu pravdu, podsetivši da je Mladić prva osoba koji je Haški tribunal optužio za zločina i poslednja koja je osuđena.

Bramerc kaže da porodice žrtava danas znaju ko je odgovoran za ono što su pretrpele. Dodao je i da je 2008. godine, kada je došao na čelo Tužilaštva, imao nadu da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti uhapšeni, ali da nije bio optimista.

“Danas su obojica osuđeni i to je veliko dostignuće za Tužilaštvo, žrvte i preživele. Prvi zahtev na svim sastancima sa preživelima, uvek je bio da se uhapse Mladić i Karadžić. Tražili smo doživotnu kaznu i dobio je doživotnu kaznu”, istakao je Bramerc.

Haški tužilac upozorio je i da je glorifikacija ratnih zločinaca veliki problem i prepreka pomirenju u regionu Zapadnog Balkana.

“Voleo bih da vidim više odgovornih političara koji će pročitati presude, i priče žrtava, nema tu ničeg herojskog. Nema ničeg herejskog u egzekucijama i prisiljavanju ljudi da napuste svoje domove. Oni su osuđeni za nepoštovanje Ženevske konvencije i jer se nisu ponašali kao pravi vojnici”, poručio je Bramerc.

Dodao je i da mediji nose ogromnu odgovornost da javnosti prenesu istinu, što je naročito važno u vreme kada se, kako je rekao, poriču ratni zločini i glorifikuju ratni zločinci.

Na pitanje da li će se Tužilaštvo žaliti na presudu Mladiću zbog toga što general Vojske Republike Srbije nije osuđen po prvoj tački optužnice – za genocid u šest opština BiH, Bramerc je rekao da će Tužilaštvo proučiti presudu i da razume frustraciju zbog te tačke, ali da to ne sme umanjiti sveukupni rezultat ovog predmeta.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga