Bramerc: Srbija i RS treba zvanično da priznaju da se u Srebrenici desio genocid

"Genocid nije pitanje o kojem treba diskutovati"

22. juna 2017

Glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc izjavio je da je negiranje genocida u Srebrenici „postalo uobičajeno“, i da se treba nadati da u Srbiji i Republici Srpskoj zvanično priznaju da je u Srebrenici izvršen genocid.

„Negiranje genocida je danas, na žalost, uobičajeno. Ono čemu se moramo nadati u Srbiji i Republici Srpskoj je da zvanično priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid, rekao je Bramerc za sarajevsko „Oslobođenje“.

Navodeći da genocid nije pitanje o kojem treba diskutovati, on je ukazao da vlasti u Srbiji i RS „moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu“.

„To nije potpuno rešenje, ali teško je videti da će se taj problem početi rešavati i da će početi pravo pomirenje ako se to i dok se to ne dogodi“, naveo je Bramerc.

On je dodao da je Haški tribunal „samo osudio pojedince za zločine, uključujući za genocid“, dodavši da optuženi za genocid vole da kažu da su „radili u ime Srbije“.

Na taj način, kako je ocenio, oni minimiziraju vlastitu krivicu i pokušavaju stvoriti „kolektivnu krivicu“.

„Ja bih rekao da je genocid najosjetljivije pitanje za žrtve, posebno za porodice onih sedam hiljada muškaraca i dečaka ubijenih u Srebrenici, i onih 30 hiljada žena, dece i starijih koji su terorisani i silom isterani iz svojih domova“, naglasio je glavni tužilac Haškog tribunal.

Žrtve i njihove porodice, ukazao je on, i danas se bore da obnove svoje živote, zbog čega svi treba da im pruže punu podršku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga