Bračni parovi na obuci o organskoj proizvodnji

115 porodica dobilo je priliku da samostalno započne svoj život na selu

09. apr 2016

Mladi bračni parovi iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva na Konkursu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, učestvovali su danas u obuci o osnovama organske poljoprivrede, koja je nastavak podsticajnih mera pokrajinskih institucija za razvoj ruralnih sredina.

Nakon uspešno završenog Konkursa, 115 porodica dobilo je priliku da samostalno započne svoj život na selu, a danas je obuku o organskoj proizvodnji prošao 31 bračni par iz 27 vojvođanskih sela.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je na obuci da se na ovaj način nastavlja započeti proces revitalizacije sela u Vojvodini.

“Sama realizacija Konkursa ne sme biti i početak i kraj, već proces koji traje. Velik broj kupljenih kuća ima i veliku okućnicu koja se može iskoristiti. Proizvodnja organske hrane je šansa i za dodatni prihod, ali je i put zdrave hrane, zdravog života i zdrave sredine”, kazao je Vasin.

Zavod za ravnopravnost polova osmislio je edukativni program “Osnove organske poljoprivrede – Šansa za mnoge” na osnovu strateškog programa Pokrajinske vlade o revitalizaciji sela, a obuku su sproveli stručnjaci i inženjeri sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i iz Zelene mreže Vojvodine.

Ukupno 63 polaznika dobilo je nova znanja o plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, kao i o “multifunkcionalnoj poljoprivredi” kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga