Božović: Vlast prećutno podržava porast fašizma

"Nijedna država nije pokrenula rehabilitaciju kvislinških lidera kao što se ovde pokušava sa Milanom Nedićem"

01. feb 2018

Šef Izbornog štaba koalicije „Da oslobodimo Beograd“ Balša Božović zatražio je danas od tužilaštva i policije da zabrane održavanje skupa „Nediću sveću“, zakazanog za 4. februar, navodeći da rehabilitacija predsednika kvislinške Vlade u Drugom svetskom ratu Milana Nedića predstavlja i rehabilitaciju fašizma u Srbiji.

„Sramota je da režim ćuti na porast fašizma, te ga na taj način prećutno podržava. Isti skup, koje organizuju ekstremne profašističke organizacije ‘Srpski carostavnik’ i ‘Srbska akcija-podvig i borba’, održan je i prošle godine, ali stidljivo, medijski nepropraćeno. Očigledno je da fašisti danas, ohrabreni ćutanjem državnih organa, mnogo slobodnije šire svoju propagandu“, rekao je Božović.

Kako se navodi u saopštenju, Božović je ocenio da se ohrabrivanjem takvih organizacija relativizuje antifašistička borba i istorija Srbije, te da nijedna država do sada nije pokrenula rehabilitaciju kvislinških lidera i saradnika okupatora, kao što to mnogi pokušavaju da urade sa Milanom Nedićem.

On je dodao da Zakon o zabrani neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja jasno zabranjuje takve manifestacije i apelovao na Tužilaštvo da se „probudi iz zimskog sna“ i počne da radi svoj posao, a da ministar unutrašnjih poslova reaguje u skladu sa zakonom.

„Ukoliko država opet oćuti, bićemo primorani da zakon, koji već postoji, uzmemo u svoje ruke. Nije sloboda govora govor mržnje. Nije sloboda misli kada pozivate na širenje fašizma, niti je sloboda delovanja kada pozivate na fizički obračun sa migrantima, kao što to čine ove organizacije. To su krivična dela i njihovo tolerisanje je sramota za Beograd i celu Srbiju“, rekao je Božović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga