Božović: Srbija vidi EU kao bankomat

"Ne možemo u EU pod svojim uslovima i bez vladavine prava i demokratije u zemlji"

07. apr 2021

Evropska unija nije nikakav bankomat kako to režim u Srbiji vidi, nego jasno uređen sistem vrednosti i pravila koja se moraju poštovati, smatra Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora NVO Akademija za razvoj demokratije.

– Prošlo je gotovo godinu i po dana od kako je Srbija otvorila poslednje pregovaračko poglavlje. Već 18 meseci proces evropskih integracija je blokiran. Srbija očigledno nije ozbiljno shvatila upozorenja da nova metodologija pristupanja EU koja je usvojena pre više od godinu dana podrazumeva da su demokratija, vladavina prava, ljudska prava i slobode i nezavisnost institucija najvažniji kriterijumi za pristupanje i očigledno da oni koji vode proces evropskih integracija u Srbiji nemaju dovoljno znanja i sposobnosti ali i političke volje da se prilagode novoj metodologiji pristupanja. Bez toga neće biti ni nastavka evropskih integracija, ali ni fondova ni investicija, tako da ta računica, ukoliko je vlast ima, neće biti isplativa i vrlo brzo će se pokazati kao još jedna promašena strategija koja košta građane i Srbiju – ističe za Danas Balša Božović.

Nije nikakva tajna, dodaje on, da Srbija mora da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, pa ne znam kome vlast misli da se inati ovakvim ponašanjem?

– Možemo mi razvijati odnose sa Kinom i Rusijom, to nam niko ne brani, ali ne nauštrb našeg najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera, a to je EU. Ne možemo u EU pod svojim uslovima i bez vladavine prava i demokratije u zemlji. Pravila za pristupanje su jasna i ista za sve. EU nije nikakav bankomat kako to režim u Srbiji vidi, nego jasno uređen sistem vrednosti i pravila koja se moraju poštovati. Uz novu metodologiju, EU treba da obezbedi i znatno već sredstva za Zapadni Balkan, na našim državama je i zadatak da se za to izbore, a to mogu uraditi samo rezultatima koji kada je u pitanju Srbija izostaju – zaključuje Božović.

(Autonomija/Danas, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Porodica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga