Božović: Nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu

"Previše je zagrljaj politike zagrlio kompletno društvo i našu svakodnevicu"

23. nov 2018

Sociolog kulture, profesor Ratko Božović ocenio je u Novom danu televizije N1 da „nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu“. „Kad jedan čovek odlučuje o svemu, onda drugi ne znače ništa, onda institucije ne znače ništa“, kaže on.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima na KiM, Božović kaže da imamo „euforičnu situaciju sa jezikom koji odaje da nismo savladali jezik mira“.

„Kad pogledamo naslove u novinama, vidimo jednu napetost prisutnu i u samoj štampi. Mislim da bi štampa morala da ide ka pacifikaciji, da vidi i jednu stranu koja nije prisutna samo u trenutku politike. Ovde imamo situaciju da smo zakasnili da rešimo ovo pitanje, kad smo imali dobre ekonomske odnose, meni se učinilo da je to trenutak kad treba imati i druge odnose otvorene“, kaže on.

Dodaje da je sve bilo u otvorenosti da se ide u susret jedne promene, koja je, kako kaže, na neki način zakasnela.

„Ja držim da je ovo trebalo sve rešiti. Kako je rekao Nikola Pašić, u politici što ne uradiš danas, sutra ćeš imati problema. E, mi imamo tu situaciju“, smatra.

Ocenjuje da „ovde imamo politiku koja odlučuje o svemu“.

„Politika je dominantna u svim oblicima života, ona determiniše sve, od stvarnosti do večnosti. Previše je zagrljaj politike zagrlio kompletno društvo i našu svakodnevicu i naše živote„, kaže on.

Ističe da imamo atmosferu koja nije dobra da se rešava bilo koje pitanje.

„Teška borba, to je već jezik koji nagoveštava nerazumevanje, nesporazumevanje, to govori o čitavoj situaciji. Kad ne rešimo stvari na vreme, onda dođe do euforije i spinovanja“, kaže.

Ističe da je, prema njegovom mišljenju, najbitnije bilo – pitanje ljudi i njihovog opstanka.

„Mislim da je prvo trebalo obezbediti ljudima na Kosovu da žive slobodno, kao ljudi, da ne žive u enklavama, da ne budu pod stresom i strahom“, kaže Božović.

Kaže da „nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu“.

Kad jedan čovek odlučuje o svemu, onda drugi ne znače ništa, onda institucije ne znače ništa„, kaže.

Ističe da stvari treba učiniti manje euforičnim, manje isključivim.

„Tamo gde je isključivost prisutna više je emocija i nagona, a ne razuma“, kaže Ratko Božović.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga