Bosifest: Ne zovi me posebnim

Bosifest već treću godinu upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom

12. maj 2012

Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom, Bosifest, prikazaće od 21. do 23. maja u trećem izdanju oko 50 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta na temu života i stvaralaštva osoba sa invaliditetom, pod sloganom “Ne zovi me posebnim”.

Treće izdanje Bosifesta, čiji je selektor filmski reditelj Oleg Novković, prikazaće filmove iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Nemačke, Italije, Finske, SAD, Australije, Japana, Afrike, Izraela, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U takmičarskom i revijalnom programu naći će se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom ili koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom.

Festival će svečano biti otvoren u Domu omladine Beograda igranim filmom “Le Piano” francuskog autora Lévona Minasiana, koji je osvojio niz prestižnih međunarodnih nagrada.

To je dirljiva filmska priča o 13-godišnjoj nemoj devojčici Loušiné koja živi sa bakom u “domiku” – montažnoj kućici, pošto je njen rodni grad Leninakan uništen u zemljotresu. Ona je talentovana pijanistkinja kojoj država dodeljuje klavir kako bi se pripremila za važno takmičenje. Ali, kada klavir stigne na kućnu adresu, biće jasno da je prikolica u kojoj žive baka i unuka premala da i on u nju stane…

Odluku o nagradama za najbolji film, režiju i scenario doneće žiri u sastavu: glumac Svetislav Goncić, novinar Aleksandar Gajšek i reditelj Darjan Mihajlović.

Kao i prethodnih godina, biće dodeljena i nagrada publike.

Bosifest već treću godinu upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Takođe, ova filmska manifestacija ohrabruje domaće autore da prave inovativne filmove koji se tiču osoba sa invaliditetom.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

(Seecult)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga