Borko Stefanović uz pomoć strujomera objašnjavao građanima zašto da bojkotuju izbore

"Cilj je da se sruši sistem glavnog Sandokana - Aleksandra Vučića"

21. feb 2020

Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, članice Saveza za Srbiju, rekao je u Danu uživo da je bojkot izbora, iako rizičan, važan i neophodan potez čiji je cilj da se dođe do sporazuma s vlastima i uz posredovanje međunarodne zajednice. Prema njegovim rečima, taj sporazum bi omogućio slobodne medije i otklanjanje svih pritisaka na građane, a garancija da će se to ostvariti bila bi prelazna vlada.

„Bojkot će otvoriti vrata slobode i sigurno ćemo vrlo brzo imati prave izbore posle ovih“, istakao je Stefanović.

Na dilemu gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića da li da bojkotuje izbore i grad prepusti Sandokanu, Stefanović odgovara da 170 gradova i opština ima Sandokane, a da je cilj da se sruši sistem glavnog Sandokana – Aleksandra Vučića.

„Smatramo da je velika tekovina što su ljudi u Šapcu i Paraćinu tako dugo odolevali tako velikim pritiscima, ali u ovom trenutku smo dužni da kažemo da je važnija cela Srbija. Takozvane oaze slobode su kozmetička stvar. Srbija mora biti slobodna teritorija“, ističe Stefanović.

Objašnjavajući zašto treba bojkotovati izbore Stefanović je izvadio strujomer i pokazao ga gledaocima N1.

„EPS je doneo odluku da za očitavanje ovih strujomera potroši 38 miliona evra dajući privatnoj firmi da pogledaju šta piše na ovom ekranu. To su decenijama ranije radili radnici EPS-a. A onda planiraju da potroše još 12 miliona evra da provere, neka druga firma, da li ovde ima plomba“, kazao je Stefanović pokazujući strujomer, a potom zamolio gledaoce da poslušaju zvuk.

„Je li čujete ovaj zvuk? To je zvuk novca koji Grčić (direktor EPS-a) i SNS prelivaju iz džepova građana u sopstvene džepove. Kada me pitaju zašto bojkot… Građani, vaša brojila biće meta jedne ekipe koja će tako nastaviti da se bogati za 50 miliona evra“, poručuje Stefanović.

Prema njegovim rečima, za 50 miliona evra vaspitačima mogu da se osnovne plate podignu na 700 evra, ili da se svim osnovcima i srednjoškolcima u Srbiji kupe udžbenici.

Prema ekonomskom planu SZS, Srbija bi za šest meseci bila bolje, a za četiri godine dobro mesto za život, kaže Stefanović i dodaje da bi osnovna plata lekara bila 1.000 evra, nastavnika i vaspitača 700, a medicinskih sestara šesto.

Upitan da li može da se desi da međunarodna zajednica izbore, i pored bojkota, prizna kao legitimne, gost Dana uživo napominje da će međunarodna zajednica pratiti sopstvene interese i da opozicija ne očekuje da se izbori ne priznaju.

Analitičari procenjuju da je bojkot uspeo ukoliko je izlaznost između 30 i 40 odsto. Stefanović, pak, kaže da njima nije bitno kolika je izlaznost, „jer kada su izbori lažni onda je sve oko njih lažno“. Građanima je obećao da će od Saveza za Srbiju dobiti pravu informaciju o izlaznosti.

Upitan kako će do tih podataka doći, kada neće imati svoje ljude u izbornim odborima, Stefanović odgovra da će imati ljude na terenu koji će moći da izveste šta se dešava.

(Autonomija/N1, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga