Borko Stefanović: Formiramo delegaciju za pregovore s vlašću

"Ono što mora da se desi jesu mirne, strpljive promene do kojih će se doći kroz snažan pritisak na ovaj režim"

14. apr 2019

Lider Levice Srbije i jedan od članova Saveza za Srbiju Borko Stefanović je rekao da će narednih dana biti formirana delegacija za pregovore s vlašću u domenu medijskih sloboda i slobodnih i fer izbora.

„Te naše delegacije će biti sastavljene i od predstavnika opozicionih stranaka i od nestranačkih ličnosti. Sva buduća rešenja će biti nestranačka, da razvejemo tu sumnju. Što se tiče vlasti, oni u okviru svojih delegacija mogu da predlože koga god hoće, uključujući i ljude koji su nenadležni“, rekao je Borko Stefanović, navodeći da traže dogovor vlasti i opozicije.

Na pitanje novinarke N1 ko je „nenadležan“, Stefanović kaže da je to Aleksandar Vučić. „Mi sa njim nećemo da imamo odvojene, parcijalne razgovore. Niti želimo. Niti on želi sa nama da razgovara, ali, ponavljam, ako ustrojimo ovaj okrugli sto, dve delegacije, ako se nađe on ili Maja Gojković, to je njihova partijska stvar“.

Stefanović je naveo da zna da su mnogi ljudi nestrpljivi, da mnogi smatraju da „nešto mora da se desi“ kako to definišu. Naglašava da ono što mora da se desi jesu mirne, strpljive promene do kojih će se doći kroz snažan pritisak na ovaj režim. „Nikako drugačije, jer prosto građani to ne žele… Dakle, to moramo razjasniti. Uostalom, Vučić jedva čeka da neko upadne negde, jer će time pokazati da smo svi mi koji smo za slobodnu Srbiju, da smo u stvari „nasilnici“ i „fašisti“. To mu zadovoljstvo ne treba pružiti“, istakao je Stefanović.

Podsetimo, na juče održanom najvećem do sada protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu istaknuta su tri zahteva: za formiranjem zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Govoreći o njima u specijalnom programu TV N1, analitičar Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku je rekao da su konačno istaknuti realni zahtevi, iza kojih može da stane ogroman broj građana.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga