- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Borka Pavićević: Nije normalno da se neko protivi festivalu posvećenom saradnji

Festival „Mirdita, Dobar dan“ koji će predstaviti savremenu kulturnu scenu Prištine otvoren je večeras u Beogradu uručenjem nagrade direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju Borki Pavićević zbog podrške festivalu.

Pavićević je na otvaranju u CZKD kazala da Festival predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje za koju misli da je „normalna“, i dodala da „nije normalno“ da neko protiv te manifestacije protestuje.

Ona je dodala da se ponosi što sarađuje sa Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR), koja realizuje Festival s kosovskom organizacijom Integra.

Koordinatorka programa u YIHR Sofija Todorović rekla je na otvaranju da „Mirdita, Dobar dan“ predstavlja saradnju između dve kulture i da će otvoriti prostor za povezivanje umetnosti.

Predstavnik organizacije Integra Huštrim Kolići kazao je da je zabrinut pošto je mislio da će se tenzije prilikom organizacije festivala smanjiti, a to se nije desilo.

„Neki političari su protiv održavanja festivala i zbog toga je prisutno mnogo policije. Naš jedini cilj je bio da se obratimo građanima“, kazao je i dodao da će se truditi da ovaj Festival opstane.

Jovanović: Šešelj je marginalna pojava, problem je što tišina prati festival 

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas na otvaranju festivala „Mirdita, dobar dan“ da je predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj marginalna pojava u društvu, a da ga mnogo više brine tišina koja prati festival.

„Meni je mnogo važnije ono što se dešava ovde, činjenica je da festival otvoren. Šešelj je marginalna pojava danas u našem društvu. Ne treba mu povlađivati, on samo pokušava da skrene pažnju na sebe. Taj jadni skup njega i tih stotinak nesrećnika je logičan epilog te nenormalne politike koju su oni vodili 30 godina„, rekao je Jovanović.

On je dodao da ga brine tišina koja prati festival, a koja prema njegovoj oceni, nije posledica nezainteresovanosti društva, nego velike nemoći i iscrpljenosti i činjenice da ni nakon 30 godina „nisu svedeni računi“.

„Nismo to (‘svođenje računa’) uradili sa Bosnom i Hercegovinom, sa Hrvatskom, niti sami sa sobom. Nismo postavili pitanje zašto nam se sve to desilo“, rekao je Jovanović.

Policija u Beogradu sprečila radikale da priđu Centru za kulturnu dekontaminaciju

Kordon policije je večeras u Beogradu zaustavio oko 100 pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) koji su krenuli ka Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uoči otvaranja festivala „Mirdita, Dobar dan“ koji će predstaviti savremenu kulturnu scenu Prištine u Beogradu.

Radikali nose državne i stranačke zastave, slike iz vremena sukoba na Kosovu 1999. godine i uzvikuju „Idite na Kosovo!“, „Kosovo je srce Srbije!“, „Vučiću pederu!“, a pevaju „Oj, Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena“.

Tokom protesta radikala došlo je do svađe s funkcionerom Liberalno demokratske partije (LDP) Đorđom Žujovićem koji je ranije najavio da će članovi LDP braniti od ekstremista pravo građana da u Beogradu organizuju festival „Mirdita, dobar dan“.

Radikali su aktivistima LDP, koji su s druge strane policijskog kordona, dobacivali „Biće dana, doći će radikali, svi ćete za izdaju da odgovarate“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!