Boris Varga: Vučić govori o podeli Kosova, a misli na podelu Bosne i Hercegovine

"Nacionalizam je zajednička i jedina stabilna ideologija vlasti i delova opozicije u Srbiji"

17. maja 2019

Politikolog Boris Varga izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u očima Zapada još uvek deo rešenja problema, ali je ocenio da ne treba isključiti mogućnost da Vučić uskoro postane deo problema.

Varga je sinoć na tribini u Tuzli “Kuda ide Srbija?” rekao da je od samog početka bilo jasno da je obećanje da će Vučić priznati nezavisnost Kosova zapravo “prevara” i ocenio da predsednik Srbije čini sve da izbegne da reši kosovski problem.

Prema njegovim rečima, i dalje se razvija politika velikosrpskog ekspanzionizma prema Kosovu i Bosni i Hercegovini, dok Zapad još uvek podržava “stabilokratiju” u Srbiji.

“Vučić govori o miru, a ponaša se kao da se sprema za rat. On govori o podeli Kosova, a misli i priželjkuje podelu Bosne i Hercegovine”, ocenio je Varga i poručio da je za stabilnost BiH nužan preduslov da ta država uđe u NATO.

Dodao je da ni Srbija ni Rusija ne žele da vide Bosnu i Hercegovinu u NATO-u i ocenio da je za BIH najvažnije da uđe u NATO, jer je to jedini način da se spasi od velikosrpskih ideja.

Varga je ocenio da Srbija nema spoljnu politiku i dodao da vezivanje Srbije za Rusiju može da proizvede novu međunarodnu izolaciju Srbije.

Optužio je Vučića da u društvu u Srbiji proizvodi konfliktnu atmosferu i dodao da ne treba isključiti ni mogućnost unutrašnjeg sukoba.

Prema njegovim rečima, nacionalizam je zajednička i jedina stabilna ideologija vlasti i delova opozicije u Srbiji, a vezivanje za Rusiju može Srbiju da odvede u izolaciju.

“Postoji rizik da će, ukoliko se desi revolucija u Srbiji, ona biti konzervativna a ne prodemokratska”, kazao je Varga.

Na tribini su govorili i predsednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle Sinan Alić i novinar agencije Beta i nastavnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga