Boris Tadić: Srbija najveći problem u regionu

"Poseta Angele Merkel upravo zbog toga što je Srbija najveći problem u regionu"

13. sep 2021

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, komentarišući posjetu odlazeće njemačke kancelarke Angele Merkel, kazao je kako je Srbija najveći problem u regionu.

„Srbija danas ima katastrofalne odnose sa Hrvatskom, katastrofalne odnose sa Bosnom i Hercegovinom, katastrofalne odnose sa Crnom Gorom, čak i sa političkim strankama u Crnoj Gori od kojih je Srbija očekivala da će biti prosrpski, odnosno provučić nastrojeni“, dodao je Tadić.

Avgusta 2011. godine, nakon što su Srbi sa sjevera Kosova spalili Jarinje i postavili barikade, Angela Merkel stiže u Beograd na veoma težak i neprijatan sastanak sa predsjednikom Srbije.

„Angela Merkel je svoju ljutnju na toj konferenciji mnogo više iskazivala prema svojim saradnicima koji su je informisali da ću ja prihvatiti sve što ona od mene traži, a od koga su oni dobili tu informaciju, to do današnjeg dana nisam uspio da saznam“, kaže Tadić za N1.

„Ko je njima u Srbiji rekao da ću ja prihvatiti sve što od mene traži njemačka kancelarka tog trenutka, bit će zanimljivo jedno historijsko pitanje, a vidim da ga historičari nešto ne istražuju, ali ja sam imao potpuno principijelnu poziciju, nikada ne bih odstupio od te pozicije, imajući u vidu politiku koju sam zastupao. Ali dobro, da li sam platio političku cijenu? Da, vrlo vjerovatno, možda je zato i uslijedila ta čestitka Nikoliću nekoliko sati prije kraja izbora iz Brisela“, dodaje on.

Na pitanje nije li Angela Merkel ipak ukazala Vučiću čast time što je na kraju svog mandata kao kancelarka i pred odlazak u penziju, posjeta Beogradu vjerovatno njeno posljednje diplomatsko putovanje, gdje se sa predsjednikom Srbije odvojeno sastaje u odnosu na sve druge regionalne lidere sa kojima će razgovarati zajedno, Boris Tadić odgovara:

„Ne bih ja to tako čitao. To može da bude posebna čast ako to ona potvrdi sama na konferenciji za štampu, a to može da bude i iz sasvim drugih razloga – da Srbiji posveti više pažnje upravo zbog toga što je Srbija najveći problem u regionu. Srbija danas ima katastrofalne odnose sa Hrvatskom, katastrofalne odnose sa BiH, katastrofalne odnose sa Crnom Gorom, čak i sa političkim strankama u Crnoj Gori od kojih je Srbija očekivala da će biti prosrpski, odnosno provučić nastrojeni.“

(N1 Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Činodejstvovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga