Boris Tadić kandidat DS za premijera

Tadić: Nećemo u koaliciju sa SNS i nije tačno da Zapad na tome insistira

27. maja 2012

Demokratska stranka (DS) predložila je večeras Borisa Tadića za mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije.

To je saopšteno novinarima posle sednice šireg Predsedništva te stranke u Beogradu.

Tadić je novinarima posle tročasovne sednice izjavio da je spreman da prihvati funkciju pod uslovom da se izgradi realan i ostvariv program.

Sednici, koja je počela oko 18 sati u sedištu stranke u Krunskoj ulici, prisustvovali su predsednik DS Boris Tadić, visoki funkcioneri te stranke kao i koalicioni partneri – predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je spreman da preuzme mesto premijera, ukoliko koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade.

Tadić je rekao da će se o formiranju vlade dogovoriti sa koalicijom SPS-PUPS-JS, a sa kim još će voditi razgovore. Kako je rekao, dogovoriće se sa liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Lider DS je u intervjuu za sutrašnje „Večernje novosti“ rekao da demokrate neće u koaliciju sa naprednjacima i DSS-om, i dodao da nije istina da Zapad na tome insistira.

Za sutra su najavljeni sastanci čelnih ljudi DS i koalicije SPS-PUPS-JS, lidera demokrata Borisa Tadića sa izabranim predsednikom Tomislavom Nikolićem i Nikolića sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović.

Lider socijalista Ivica Dačić nije precizirao mesto i vreme sastanka, na kome će sa Tadićem  razgovorati o formiranju parlamentarne većine, ali je  naglasio da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Đukić-Dejanović će sa Nikolićem razgovarati u 13 sati o datumu održavanja sednice na kojoj će on položiti zakletvu, ali mesto sastanka nije saopšteno.

Jedino je izvesno da će Nikolić sa Tadićem o primopredaji dužnosti razgovarati u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, a sastanak je zakazan u podne.

Socijalisti su danas održali sednicu Glavnog odbora sa koje je poručeno da DS treba da ima premijera i da vodi razgovore o budućoj vladi.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga