Boris Milošević: Svoje prisustvo u Kninu smatram zalogom za budućnost

"Neka se prekine spirala mržnje kako se strahote rata nikad ne bi ponovile"

05. avg 2020

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Boris Milošević izjavio je da svojim prisustvom na svečanosti koju Hrvatska organizuje u Kninu povodom Dana pobede smatra „zalogom za budućnost“.

Hrvatska slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjicu operacije „Oluja“. Svečanost se održava u Kninu u prisustvu državnog vrha.

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Boris Milošević učestvovao je na svečanosti, što je izazvalo različite reakcije u Zagrebu i Beogradu.

Neka se prekine spirala mržnje kako se strahote rata nikad ne bi ponovile. Treba poštovati sve žrtve bez obzira na nacionalnost. I Srbi iz Hrvatske su imali svoje žrtve i to treba poštovati. Emocije su još sveže, a svoj dolazak smatram zalogom za budućnost“, poručio je potpredsednik Vlade Boris Milošević.

Čuo sam poruke mira i pomirenja i smatram da je ovo prvi korak, naglasio je.

Plenković u Kninu izrazio žaljenje zbog stradalih srpskih civila

Premijer Andrej Plenković izrazio je danas u Kninu žaljenje prema svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, i Srba i Hrvata.

„Kao zemlja koja je pobedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih„, rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se slavi i kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

On je naglasio da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu“, rekao je premijer.

Plenković je rekao da pijetet prema svim žrtvama očekuje i od hrvatskog društva, posebno predstavnika Srba, koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima.

On je ocenio da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i završetak rata.

Policija zaustavila HOS-ovce u Kninu zbog uzvika „Za dom spremni“

Nekoliko stotina pripadnika bivše paravojne jedinice „Hrvatske odbrambene snage“ (HOS) i drugih ratnih jedinica, među kojima je bilo i onih u majicama s natpisom „Za dom spremni“ koji su i uzvikivali taj ustaški pozdrav, policija danas nije pustila da prisustvuju svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje na gradskom trgu u Kininu.

Portparolka Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je za agenciju Hina da je nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih braniteljskih udruženja kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, sve vreme trajanja programa pevalo, nezadovoljni što ne mogu ući na trg.

„U par navrata čuo se i pozdrav ‘Za dom spremni‘, a nekolicina njih nosi majice neprimerenog sadržaja“, rekla je Kosor.

Kosor je dodala da oni nisu pušteni na trg dok je trajao program jer nisu imali akreditacije, a prostor gde se održava program zbog epidemioloških mera prima oko 600 ljudi.

(N1, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga