Boris Miletić naslijedio Ivana Jakovčića na čelu IDS-a

'Nama je regionalni identitet svetinja te o Istri želimo odlučivati iz Istre', poručio je Miletić

15. feb 2014

Dosadašnji potpredsjednik stranke i pulski gradonačelnik Boris Miletić na večerašnjem je izbornom saboru u Poreču izabran za novog stranačkog lidera, čime je IDS, nakon pune 23 godine vladavine Ivana Jakovčića, dobio novog predsjednika.

Zahvalivši se delegatima na povjerenju te svom prethodniku na „hrabrosti i vizionarstvu“, novi je predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio kako stranka nije nikada bila jača i bez podjela.

„Nalazimo se na pola puta i puno je posla još pred nama jer Istru vidim kao najrazvijeniju regiju u Europi. Naš regionalni identitet, antifašizam i multikulturalnost su vrijednosti koje nas određuju“, kazao je Miletić dodavši kako IDS poštuje tradiciju Istre premda, kako je rekao, „politički Zagreb to često ne razumije“.

„Nama je regionalni identitet svetinja te o Istri želimo odlučivati iz Istre“, poručio je Miletić dodavši kako je danas „Istra dobar brend, a IDS način življenja i nije samo politika“.

Ustvrdivši kako je svjestan da su promjene u stranci nužne te kako stranku treba modernizirati, Miletić je istaknuo kako je cilj da IDS ima svog zastupnika u Europskom parlamentu. Najavio je da će ta stranka poduprijeti kandidaturu Ive Josipovića za novi mandat predsjednika Republike.

Miletić je bio jedini kandidat za predsjednika IDS-a. Od ukupno 273 delagata, na izbornom su saboru bila 243, od kojih tri nisu dala svoj glas za izbor Miletića na čelo stranke.

Dosadašnji predsjednik stranke Ivan Jakovčić, kojeg su delegati na večerašnjem saboru, na prijedlog novog predsjednika Borisa Miletića, proglasili počasnim predsjednikom IDS-a, ustvrdio je kako u politici nije važno samo sudjelovati, nego svaki put pobijediti.

„Samo jedna stvar se priznaje u politici, a to je pobjeda. Olimpijski duh prepuštamo drugima, u politici je važno pobijediti, a nas zanima samo pobjeda“, kazao je Jakovčić dodavši kako su „nažalost posijana očekivanja pobjedničke koalicije“ na parlamentarnim izborima 2011. godine s obzirom na da ona, po njegovom mišljenju, nisu do kraja ispunjena.

„To moramo realizirati u iduće dvije godine koje su, za nas, godine upozorenja. Trebamo ozbiljno zaokrenuti trendove u zemlji ako želimo povjerenje građana“, naglasio je Jakovčić. Dodao je kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio njegov zadnji mandat pri čemu je, smatra on, „IDS dao poseban ton u europeizaciji Hrvatske“. Upravo zbog takvog zalaganja, identitet Istre nitko ne može niti neće više izbrisati jer je, kako je rekao, upravo zahvaljujući IDS-u – „Istra danas politički pojam“.

„IDS svima smeta i nikome ne odgovara jer da nas nema, bilo bi kao i u drugim regijama, a glasovi bi se dijelili među velikima“, zaključio je Ivan Jakovčić dodavši kako je „IDS-u regionalna autonomija svojevrsna Biblija“.

U raspravi koja je uslijedila delegatima sabora se, među ostalim, obratio i istarski župan te član Predsjedništva IDS-a Valter Flego ustvrdivši da je „politika sve složenija, programi sve konkretniji, a birači sve zahtjevniji“ te kako se i stranka mora prilagođavati novim trendovima.

„Od novog vodstva očekujem da će znati odgovoriti na sve izazove. Istra je regija model koji mnogi žele kopirati, ali siguran sam da možemo još bolje“, poručio je Flego dodavši kako Istru u budućnosti vidi kao prepoznatljivu samostalnu europsku regiju jer, kako je rekao, „Istra i istrijanstvo nemaju alternative“.

Za pet potpredsjednika stranke izabrani su Valter Flego, Renato Krulčić, Roberta Lakošeljac, Nivio Stojnić i Glorija Paliska Bolterstein koji su također bili jedini kandidati za tu funkciju.

Na izbornom saboru IDS-a nazočni su, među ostalim, bili IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin, potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, predstavnici ostalih stranka Kukurike koalicije te drugih političkih stranaka.

(Jutarnji list / Foto: Goran Sebelic/CROPIX)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga