Borel: Sa posebnom zabrinutošću gledamo na politički pluralizam u Srbiji

"Mi smatramo da bojkot nije realna opcija i pozivamo sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača"

05. maj 2020

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da EU sa posebnom zabrinutošću gleda na politički pluralizam u Srbiji i poziva sve političke aktere da smanje tenzije i izgrade konstruktivni dijalog među stranama jer su ovi izbori naročito važni za Srbiju.

„Mi smo veoma angažovani na izgradnji demokratije u našem susedstvu i potpune demokratije će i dalje biti jedan od važnih uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Mi ćemo koristiti mogućnosti članstva da izvršimo uticaj na zemlje da bismo doveli prosperitetnu demokratiju na Zapadni Balkan. Pomoći ćemo da se na Zapadni Balkan dovede prosperitetna demokratija“, kazao je Borel za N1 uoči sutrašnjeg Samita EU – Zapadni Balkan.

Na pitanje o političkoj situaciji u Srbiji i da li će EU vršiti monitoring izbornog procesa i ima li razloga za to, rekao da se nada da će izborni uslovi biti ispunjeni.

„Mislim da je važno, pogotovo u ovoj situaciji, da građani i politički akteri imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema i da će predstojeći izbori biti održani u skladu sa svim preporukama kao i da će uloga medija, s obzirom na uslove u pandemiji koronavirusa, biti važnija nego ikada. Mi moramo da pozovemo vlasti u Srbiji da u potpunosti primene ono na šta su se obavezali tokom međustranačkog dijaloga. Nadam se da će izborni uslovi biti ispunjeni a mi ćemo biti tu da izgradimo konstruktivni dijalog između strana“, kazao je.

Borel je dodao da misli da bojkot nije realna opcija.

„Mi smatramo da bojkot nije realna opcija i pozivamo sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača“, naveo je.

Na pitanje da li će EU vršiti monitoring izbornog procesa, Borel je rekao da ne zna da postoji način nadgledanja izbora izvan zemlje.

„Jedino što možemo da uradimo je da uputimo monitoring misiju. U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Ja sada ne mogu da odgovorimo na ovo pitanje pošto monitoring misija mora da ima poziv zemlje u kojoj se izbori održavaju„, kazao je.

Govoreći o pitanju Kosova, on je rekao da će EU probati da pomogne da se dijalog nastavi kada na obe strane budu spremne da učestvuju u dijalogu.

„Moramo da prevaziđemo ostavštinu prošlosti i ne nastavimo sa starim svađama. Da bi izgradili prosperitetnu budućnost svi moraju da učestvuju u dijalogu, a za to je potrebno da na obe strane postoje ljudi koji su spremni da ostvare ovaj dijalog, ali i politička stabilnost Kosovo kao uslov da se pregovori obnove. Ne možemo očekivati da pregovori počnu ponovo, ako Kosovo nema vladu sa punim kapacitetima“, rekao je Borel.

On je dodao i da će uloga EU biti da olakša dijalog.

„Što se tiče budućeg rešenja, ne vidim da bi trebalo da budemo veći katolici od pape. Nije na nama da kažemo Srbima i Kosovarima šta treba da dogovore a šta ne, naša uloga će biti da olakšamo dijalog. Ako se slože oko nečega, mi ćemo da to prostudiramo jer će sporazum između Srbije i Kosova imati posledice i kolateralne efekte na ostatak regiona, ali u principu to mora da bude slobodan i fer dijalog između dve strane“, zaključio je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga