Borel: EU ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije, pripremamo sankcije

"Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni"

16. sep 2020

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije“, izjavio je Borel na plenarnoj sednici Evropskog parlamentu. Borel je najavio uvodjenje sankcija „odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata“.

„Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope“, istakao je on.

Kako dodaje Frans pres, odluka o sankcijama treba da bude usvojena u ponedeljak na sastanku šefova diplomatije EU. „Želimo rešenje koje će omogućiti u istom ritmu sankcionisanje Turske i Belorusije“, dodao je Borel.

EU, kako je dodao, preispituje odnose sa Belorusijom kako bi „identifikovala oblasti u kojima bi trebalo suspedovati ili razmotriti kontakte, oblasti u kojima ona ima interes da se angažuje, pa čak i intenzivira kontakte i podrži narod i belorusko civilno društvo i oblasti u kojima može da pruži dodatnu pomoć ako se krene ka novoj demokratskoj Belorusiji“, dodao je on. Borel je osudio nastavak represije u Belorusiji gde je „više od 7.500 mirnih demonstranata uhapšeno i gde je zabeleženo i dokumentovano 500 slučajeva torture“.

„Ako situacija nastavi da se pogoršava, biće razmotrene dodatne sankcije… Pozivamo beloruske vlasti da pronadju rešenje za krizu, zaustavljanjem nasilja i nezakonitog pritvaranja i uspostavljanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga“, a EU je spremna da „podrži svaku kredibilnu inicijativu“ u tom pravcu, precizirao je šef evropske diplomatije.

Nove sankcije, kako je dodao, „pod supervizijom OEBS-a bile bi najbolje rešenje, ali do sada nam je bilo nemoguće da stupimo u kontakt sa beloruskim vlastima na bilo kojem nivou“, rekao je Borel.

„Odlučnost Lukašenka da ostane na vlasti, uz očigledno sve veću podršku Moskve, to otežava“, rekao je Borel, dan nakon sastanka Lukašenka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hibernacija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga