Borel: EU će nastaviti da radi na sprečavanju genocida i nekažnjivosti za taj zločin

"Dugujemo to žrtvama i sebi samima"

09. dec 2020

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je danas povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve genocida, da svet duguje žrtvama i sebi da spreči genocid i nekažnjivost za taj zločin i da će sa tim ciljem EU nastaviti da radi sa nacionalnim i međunarodnim partnerima, i civilnim društvom.

„Dugujemo to žrtvama i sebi samima – samo priznavanjem zločina iz prošlosti i borbom protiv kršenja kada se dese možemo graditi bolju budućnost“, napisao je Borel u saopštenju povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve genocida.

U saopštenju Borel je podsetio da su pre 75 godina za vreme nirnberških suđenja vođe nacističkog režima izvedene pred sud zbog zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

„To je utrlo put usvajanju Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida 9. decembra 1948, kažnjavanju genocida kao zločina i postavljanju pravne osnove za delovanje država u sprečavanju takvih zločina“, rekao je Borel.

On je dodao da nasleđe Nirnberga i dalje živi i da od 2002. postoji Međunarodni krivični sud kao jedini stalni i nezavisni svetski sud za istraživanje i sudsko gonjenje najtežih zločina.

„Kao jedan od najčvršćih pristalica Suda, EU će nastaviti da štiti pravo žrtava na pravdu i reparaciju“, rekao je Borel.

On je dodao da je sa tim ciljem uspostavljena Evropska mreža kontaktnih mesta, koja osigurava blisku saradnju nacionalnih vlasti u istraživanju i sudskom gonjenju tih stravičnih zločina.

Borel je rekao da međunarodni poredak zasnovan na propisima podleže sve većem pritisku i da je potrebno da se štiti više nego ikad.

Podrška odgovornosti da se štite žrtve i spreči genocid i drugi strašni zločini integralni je deo spoljne i bezbednosne politike EU, rekao je Borel.

On je dodao da je sporazum EU o globalnim sankcijama za kršenje ljudskih prava ključni u toj oblasti i dozvoljava Uniji da cilja pojedince, entitete i tela odgovorne za ozbilja kršenja ljudskih prava, uključujući genocid i zločine protiv čovečnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga